Michael Douglas

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Michael Douglas
Douglas 2016-yilda
Tugʻilishi 25-sentabr 1944-yil (1944-09-25) (77 yosh)
Fuqaroligi AQSH bayrogʻi AQSh
Kasbi Aktyor, produser
Filmlari Asosiy maqola: Michael Douglas filmografiyasi
Faoliyat yillari 1966—hozirgacha
Bolalari 3
Mukofotlari
IMDb ID 0000140

Michael Kirk Douglas (1944-yil 25-sentabrda tugʻilgan) — amerikalik aktyor va film produser. Ikkita Oscar, oltita Oltin globus, ikkita Screen Actors Guild Awards va Emmy mukofotlari sovrindori.

Karyerasini Gigant Shadow Cast (1966) filmidagi rolidan boshlagan. 1975-yilda Kakku uyasi uzra parvoz filmiga produserlik qildi va Oscar mukofotining eng yaxshi film nominatsiyasiga sazovor boʻldi. Ushbu film uchun Oltin globus va BAFTA mukofotlarining ham eng yaxshi film nominatsiyalarida gʻolib boʻldi. 1987-yilda Wall Street filmdagi roli uchun ikkinchi Oscar mukofotiga loyiq topilgan. Douglas Chumoli odam (2015), Chumoli-odam va Ari (2018) va Qasoskorlar: Intiho (2019) kabi koʻplab filmlarda suratga tushgan.

Yoshlik[tahrir]

Michael Douglas 1976-yilda
Michael Douglas 1976-yilda

Michael Kirk Douglas 1944-yil 25-sentabrda mashxur aktyor Kirk Douglas va aktrisa Diana Douglas oilasida tavallid topgan. Ota-onasi ajrashganidan soʻng, u onasi bilan yashagan, harbiy maktabda oʻqigan, ammo otasining izidan yurishni orzu qilgan va New Yorkdagi „American Place“ teatrida oʻqigan.

Talabalik yillarida u Danny DeVito bilan yaqin doʻst boʻldi va keyinchalik u bilan koʻplab filmlarda suratga tushdi.

Karyera[tahrir]

Michael Dougals 1987-yil Kann kinofestivalida
Michael Dougals 1987-yil Kann kinofestivalida

Doglasga shon-sharaf olib kelgan birinchi rol „San-Frantsisko koʻchalari“ (1972-1976) teleserialidagi inspektor Stiv Keller roli edi. Bu davrda otasini unga Kakka uyasi uzra parvoz romanini suratga olish huquqini berishga ishontirdi. Douglas „Yilning eng yaxshi filmi“ uchun Oscar mukofotiga sazovor boʻlgan ushbu filmga produserlik qildi.

Douglas har doim yadroviy qurolsizlanish zarurligini qoʻllab-quvvatlagan va keyingi loyihasini shu mavzuga bagʻishlashga qaror qilgan. " Xitoy sindromi " filmi 1979-yilda namoyish etilgan va koʻplab shov-shuvlarga sabab boʻlgan. Douglas produserlikdan tashqari ushbu filmda asosiy rollardan birini oʻynagan.

1980-yilda aktyor baxtsiz hodisa yuz berdi: u togʻ changʻisida uchayotganda qulab tushdi. Uning kino karerasini davom ettirishni uch yil vaqt kerak edi, shu vaqt ichida uning mashxurligi ancha pasayib ketdi. Indiana Jons filmlarining muvaffaqiyatidan ilhomlanib , Duglas xuddi shunday sarguzasht lentasida kinoteatrga qaytishga qaror qildi. Ushbu strategiyaning natijasi — " Romancing the Stone " (1984) ekshn filmi boʻlib, tijorat jihatdan juda muvaffaqiyatli boʻlgan.

Shahsiy hayoti[tahrir]

Michael Douglas va Catherine Zeta-Jones 2012-yilda
Michael Douglas va rafiqasi Catherine Zeta-Jones 2012-yilda

Summertree (1971) filmini suratga olganidan soʻng u aktrisa Brenda Vakkaro bilan uchrashishni boshladi. Oʻzaro munosabatlar taxminan olti yil davom etdi.

1977-yil mart oyida 32 yoshli Duglas avstriyalik diplomatning qizi 19 yoshli Diandra Lukerga uylandi.Ular 2000-yilda ajrashishgan. Nikohdan uning oʻgʻli Cameron (1978-yilda tugʻilgan) bor.

2000-yil 18-noyabrda u yosh britaniyalik aktrisa Catherine Zeta-Jones bilan turmush qurdi. Ularning yoshi orasi 25 yil farq bor. Ularning ikkita farzandi bor: Dilan Michael (2000-yilda tugʻilgan) va Karis Zeta (2003-yilda tugʻilgan).

2010-yil aprel oyida Nyu-York sudi tomonidan aktyorning oʻgʻli Kameron Duglas giyohvand moddalar savdosi uchun besh yilga ozodlikdan mahrum qilindi.

2010-yil avgust oyida aktyorga tomoq saratoni tashxisi qoʻyilgan. 2010-yil dekabr oyining boshlarida, davolanish kursi tugaganidan keyin bergan intervyusida taniqli aktyor yana ishlashga qaytmoqchi ekanligini tasdiqladi; ikki yil oʻtgach, Douglas kinoteatrga Stiven Soderbergning filmlaridagi rollari bilan, xususan oʻzining " Kandelabra orqasida " televizion filmidagi pianist Vladzi Valentino Liberas roli bilan qaytdi .

2011-yil 11-yanvarda Duglas saraton kasalligidan davolanganini eʼlon qildi.

2013-yil 16-avgustda Maykl Douglas Catherine Zeta-Jons bilan ajrashish toʻgʻrisida ariza berish niyati borligini eʼlon qildi. Ushbu bayonotning sababi aktyor „Catherinning kasalligi sababli aytilgan global depressiyani endi toqat qila olmasligi“ bilan bogʻliq edi.

2013-yil noyabr oyida Michael Douglas va Catherine Zeta-Jones oʻzaro munosabatlarini tiklagani maʼlum boʻldi.

Filmografiya[tahrir]

Asosiy maqola: Michael Douglas filmografiyasi

Tanlangan filmografiyasi[tahrir]

Michael Douglas 2011-yilda
Michael Douglas 2011-yilda
Michael Douglas 1972-yil San-Fransiskoda
Nomi Yil Rol Havolalar
Kakku uyasi uzra parvoz 1975 [1]
[2]
Coma 1978 Bellows, Dr. MarkDr. Mark Bellows [3]
Jewel of the Nile, TheThe Jewel of the Nile 1985 Colton, JackJack Colton [4]
[5]
Wall Street 1987 Gekko, GordonGordon Gekko [6]
Flatliners 1990 [7]
Double Impact 1991 [8]
Made in America 1993 [9]
Disclosure 1994 Sanders, TomTom Sanders [10]
Perfect Murder, AA Perfect Murder 1998 Taylor, StevenSteven Taylor [11]
One Night at McCool's 2001 Burmeister, Mr.Mr. Burmeister [12]
It Runs in the Family 2003 Gromberg, AlexAlex Gromberg [13]
King of California 2007 Charlie [14]
Ghosts of Girlfriends Past 2009 Mead, WayneWayne Mead [15]
Beyond a Reasonable Doubt Hunter, MarkMark Hunter [16]
Solitary Man Kalmen, BenBen Kalmen [17]
Wall Street: Money Never Sleeps 2010 Gekko, GordonGordon Gekko [6]
Haywire 2011 Coblenz, AlexAlex Coblenz [18]
Last Vegas 2013 Gherson, BillyBilly Gherson [19]
And So It Goes 2014 Little, OrenOren Little [20]
Beyond the Reach Madec, JohnJohn Madec [21]
Chumoli-odam 2015 Pym, HankHank Pym [22]
Unlocked 2017 Lasch, EricEric Lasch [23]
Flatliners [24]
We Have Always Lived in the Castle 2018 [25]
Chumoli-odam va Ari Pym, HankHank Pym [26]
Qasoskorlar: Intiho 2019 [27]

Mukofot va nominatsiyalar[tahrir]

Tanlangan mukofot va nominatsiyalar[tahrir]

Mukofot Yil Toifa Ish Natija Ref.
Akademiya mukofoti(Oscar) 1976 Eng yaxshi film uchun Oscar mukofoti[lower-alpha 1] Kakku uyasi uzra parvoz Yutuq [29]
1988 Eng yaxshi aktyor Wall Street Yutuq
American Film Institute Awards 2009 Hayotiy ijro Yutuq
BAFTA 1989 Eng yaxshi aktyor Fatal Attraction Nominatsiya
2001 Eng yaxshi aktyor Wonder Boys Nominatsiya
César Awards 1998 Hurmatli ijrochi Yutuq
2016 Hurmatli ijrochi Yutuq
Oltin globus 1970 Oltin globus mukofotining eng yaxshi erkak aktyori nominatsiyasi Hail, Hero! Nominatsiya [30]
[31]
[32]
[33]
[34]
1975 Televizion dramadagi Eng yaxshi aktyor The Streets of San Francisco Nominatsiya
1976 Eng yaxshi film (Produser) Kakku uyasi uzra parvoz Yutuq
1980 Eng yaxshi drama film (as a producer) The China Syndrome Nominatsiya
1985 Eng yaxshi musiqali komediya filmi (produser) Romancing the Stone Yutuq
1988 Eng yaxshi dramatik aktyor Wall Street Yutuq
1990 Musiqali komediyadagi Eng yaxshi erkak ijrochi The War of the Roses Nominatsiya
1996 Eng yaxshi musiqali drama filmdagi aktyor The American President Nominatsiya
2001 Eng yaxshi aktyor Wonder Boys Nominatsiya
2004 Cecil B. DeMille Award Yutuq
2011 Eng yaxshi ikkinchi darajali aktyor Wall Street: Money Never Sleeps Nominatsiya
2014 Eng yaxshi Tv serialdagi aktyor Behind the Candelabra Yutuq
2019 Eng yaxshi aktyor musiqali drama The Kominsky Method Yutuq
2020 Eng yaxshi Tv drama serialdagi aktyor The Kominsky Method Nominatsiya
Hollywood Walk of Fame 2018 Walk of Fame yulduzi Yutuq [35]
MTV Movie Awards 1993 Eng yaxshi erkak ijrochi Basic Instinct Nominatsiya
1993 Best On-Screen Duo[lower-alpha 2] Basic Instinct Nominatsiya
People's Choice Awards 1988 Eng yaxshi erkak ijrochi Yutuq
1990 Eng yaxshi erkak ijrochi Nominatsiya
Emmy mukofotlari 1974 Eng yaxshi erkak ijrochi. Drama serìal The Streets of San Francisco Nominatsiya
1975 Eng yaxshi ikkinchi erkak ijrochi. Drama. The Streets of San Francisco Nominatsiya
1976 Eng yaxshi ikkinchi darajali erkak ijrochi The Streets of San Francisco Nominatsiya
2002 Eng yaxshi erkak ijrochi. Comediya Will & Grace Nominatsiya
2013 Eng yaxshi erkak ijrochi. Mini serial Behind the Candelabra Yutuq
2019 Eng yaxshi erkak ijrochi. Komediya The Kominsky Method Nominatsiya
2020 Eng yaxshi ijrochi.komediya The Kominsky Method Nominatsiya
2020 Eng yaxshi erkak aktyor.Komediya The Kominsky Method Nominatsiya
Screen Actors Guild Awards 2001 Badiiy filmdagi Eng yaxshi erkak ijrochi Traffic Yutuq
2014 Televezion filmdagi Eng yaxshi erkak ijrochi Behind the Candelabra Yutuq
2019 Komediya serialdagi Eng yaxshi erkak ijrochi The Kominsky Method Nominatsiya
2019 Komediya serialdagi Eng yaxshi erkak ijrochi. Ansambl bilan. The Kominsky Method Nominatsiya
2020 Eng yaxshi erkak ijrochi. Komediya The Kominsky Method Nominatsiya
2020 Eng yaxshi erkak ijrochi. Komediya The Kominsky Method Nominatsiya
Saturn Awards 2016 Eng yaxshi ikkinchi darajali aktyor Ant-Man Nominatsiya

Manbalar[tahrir]

  1. Booker 2011, s. 110.
  2. Parker 2011, s. 238.
  3. Hischak 2012, s. 45.
  4. Parker 2011, s. 234.
  5. Ebert 1997, s. 409.
  6. 6,0 6,1 Ebert 2012, s. 647.
  7. „Flatliners“, The New York Times. 6-mart 2016-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 3-Iyun 2015-yil.
  8. „Double Impact (1991)“. Box Office Mojo. Qaraldi: 26-Iyul 2015-yil.
  9. Browne & Browne 2001, s. 249.
  10. Boozer 2010, s. 138.
  11. Milano 2000, s. 202–203.
  12. Parker 2011, s. 218.
  13. Ebert 2005, s. 340.
  14. „Dad, daughter, daffy quest“, The Philadelphia Inquirer (28-sentabr 2007-yil). Qaraldi: 3-Iyun 2015-yil.
  15. „Sex appeal trumps humility“, The Prague Post (21-Oktabr 2009-yil). 1-avgust 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 3-Iyun 2015-yil.
  16. „Beyond a Reasonable Doubt (2009)“. Rotten Tomatoes. Qaraldi: 3-Iyun 2015-yil.
  17. Ibrahim 2013, s. 128.
  18. „Haywire (2011)“. British Film Institute. 18-Mart 2013-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-Iyul 2015-yil.
  19. „'Last Vegas' finds Oscar winners taking a trip to Sin City“, Chicago Tribune (31-Oktabr 2013-yil). Qaraldi: 3-Iyun 2015-yil.
  20. Farber, Stephen. „'And So It Goes': Film Review“, The Hollywood Reporter (12-Iyul 2014-yil). Qaraldi: 30-may 2017-yil.
  21. Goldstein, Gary. „'Beyond the Reach' plot stretches beyond the pale“, Los Angeles Times (16-aprel 2015-yil). Qaraldi: 27-may 2017-yil.
  22. Collin, Robbie. „Ant-Man review: 'a small wonder'“, The Daily Telegraph (16-Iyul 2015-yil). Qaraldi: 30-may 2017-yil.
  23. Staunton, Terry. „Unlocked“, Radio Times. Qaraldi: 30-may 2017-yil.
  24. „Ellen Page in Talks to Star in 'Flatliners' Remake (Exclusive)“, Variety (5-Oktabr 2015-yil). Qaraldi: 13-Iyul 2016-yil.
  25. „Alexandra Daddario, Taissa Farmiga Join Sebastian Stan in 'We Have Always Lived in the Castle'“, The Hollywood Reporter (10-Avgust 2016-yil).
  26. Hall, Jacob. „'Ant-Man and the Wasp' Will See the Return of Michael Douglas' Hank Pym“, /Film (16-Iyul 2015-yil). Qaraldi: 10-fevral 2017-yil.
  27. Joseph, Matt. „Sebastian Stan Confirms Michael Douglas And Michelle Pfeiffer For Avengers 4“, /Film (20-aprel 2018-yil). Qaraldi: 27-aprel 2018-yil.
  28. „Michael Douglas Realizes Six Year-Old Dream“, The Terre Haute Tribune (3-aprel 1976-yil), s. 10. Qaraldi: 7-Oktabr 2015-yil. Andoza:Open access
  29. „2001 Academy Awards“, The Index-Journal (25-mart 2001-yil), s. 29. Qaraldi: 7-Oktabr 2015-yil. Andoza:Open access
  30. Arthur Kennedy, Man of Characters: A Stage and Cinema Biography. McFarland, 25-noyabr 2002-yil. — s. 138. ISBN 978-0-7864-1384-3. 
  31. Franks 2004, s. 288.
  32. „Golden Globes Noms Galore for ‘King’s Speech’ ‘The Fighter’ & ‘Social Network’“, TheWrap (14-Dekabr 2010-yil). Qaraldi: 21-sentabr 2015-yil.
  33. „Michael Douglas“. Golden Globe Awards. 26-Sentabr 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 21-sentabr 2015-yil.
  34. Franks 2004, s. 292.
  35. „Michael Douglas on ‘The Kominsky Method,’ Nervous Laughter and His Walk of Fame Star“, Variety (6-Noyabr 2018-yil). Qaraldi: 6-Noyabr 2018-yil. Andoza:Open access

Havolalar[tahrir]


Cite error: <ref> tags exist for a group named "lower-alpha", but no corresponding <references group="lower-alpha"/> tag was found