Sam Mendes

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Sam Mendes

Mendes 2013-yil Londonda
Tugʻilishi
Samuel Alexander Mendes

1-avgust 1965-yil (1965-08-01) (56 yosh)
Fuqaroligi Buyuk Britaniya bayrogʻi Birlashgan Qirollik
Kasbi Rejissor, Produser, Dramaturg
Faoliyat yillari 1993-yildan bugungi kungacha
Bolalari 2
Mukofotlari
IMDb ID 0005222

Sir Samuel Alexandre Mendes CBE (1965-yil 1-avgustda tugʻilgan) — ingliz teatr va kino rejissori, prodyuser va dramaturg. Oscar mukofotining "Eng yaxshi rejissyor " nominatsiyasi gʻolibi. Jahon kinematografiyasi tarixidagi debyut filmi uchun ushbu mukofotni olgan oltita rejissyorlardan biridir. Shunigdek ikkita Oltin globus, ikkita BAFTA va Tony mukofotlari sohibi. 2000-yilda Britaniya imperiyasi ordeni bilan taqdirlanib ritsarlik unvoni berilgan.

Filmdagi rejissorlik debyutini „American Beauty“ (1999) dramasi bilan boshlagan. Shundan soʻng u „Yoʻldagi halokat“ (2002), „Inqilobiy yoʻl“ dramasi, (2008) va Jeyms Bondning „Skyfall“ (2012) „ Spectre“ (2015) filmlari, 1917 (2019) tarixiy dramasi kabi filmlarini suratga oldi.

Shaxsiy hayoti[tahrir]

2003-yilda Kate Winslet bilan turmush qurdi. Sam va Kate 2011-yilda ajrashishdi. Ularning oʻgʻil farzandi bor edi. Mendes 2017-yildan beri Alison Balsom bilan birga yashab kelmoqda.Bu nikohdan qiz farzandi bor.

Filmografiya[tahrir]

Yil Filmlar Rejissor Produser Yozuvchi
1999 American Beauty Ha yoʻq yoʻq
2002 Road to Perdition Ha Ha yoʻq
2005 Jarhead Ha yoʻq yoʻq
2007 Things We Lost in the Fire yoʻq Ha yoʻq
2008 Revolutionary Road Ha Ha yoʻq
2009 Inqilobiy yo'l Ha yoʻq yoʻq
2012 Skyfall Ha yoʻq yoʻq
2015 Spectre Ha yoʻq yoʻq
2019 1917 Ha Ha Ha

Ijrochi produser sifatida

Manbalar[tahrir]

Havolalar[tahrir]

Sam Mendes IMDbdaEdit this at Wikidata