Marilyn Manson (guruh)

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Marilyn Manson
Marilyn Manson (Florence).jpg
Kelib chiqishi Fort Lauderdale, Florida
Mamlakat AQSH bayrogʻi AQSH
Faoliyat 1989-bugun
Janr Industrial metal
Alternative metal
Heavy metal
Leybl Cooking Vinyl, Nothing Records, Interscope Records
Tarkib Marilyn Manson
Twiggy Ramirez
Tyler Bates
Gil Sharone
Sobiq aʼzolar Daisy Berkowitz
Olivia Newton Bundy
Zsa Zsa Speck
Madonna Wayne Gacy
Gidget Gein
Sara Lee Lucas
Ginger Fish
Zim Zum
John 5
Tim Sköld
Chris Vrenna
Fred Sablan
Veb-sahifa www.marilynmanson.com

Marilyn Manson (talaffuzi: Merilin Menson) — Amerikalik rock musiqa guruhi. Guruhga 1989-yil Marilyn Manson va Daisy Berkowitz (asl ismi Scott Putesky) Florida shtatining Fort Lauderdale shahrida asos solishgan. Guruhning ilk nomi Marilyn Manson & the Spooky Kids boʻlgan. 1990-yillarning boshlarida faqat Amerikalik muxlislari bor boʻlgan bu guruh keyinchalik butun dunyoga tanildi.

Guruhga asos solinganidan beri uning aʼzolari koʻp marta oʻzgardi. Guruhning hozirgi aʼzolari guruh nomi bilan bir xil ismli Manson, bas gitarachi Twiggy Ramirez (asl ismi Jeordie White), gitarachi Tyler Bates va barabanchi Gil Sharonedir. 1996-yilgacha guruh aʼzolarining ismlari mashhur ayol seks simvollarning ismi va serial qotillarning familiyasini birlashtirib yasalgan.

Guruhning toʻrt albomi bir necha marta platinum, ikki albomi gold sertifikatlarini oldi.[1][2] VH1 musiqa telekanali Marilyn Manson guruhini oʻzining 100 Great Artists of Hard Rock roʻyxatida 78-eng yaxshi rock guruh deb topdi.[3] Shu kungacha Marilyn Mansonning 50 milliondan oshiq audioyozuvi sotilgan.[4][5][6][7] BBC muxbiri fikricha, Marilyn Manson aksariyat oʻzbek gotlari uchun sanamdir.[8]

Guruh tarixi[tahrir]

Tashkil topishi[tahrir]

Guruh ijod qilishni 1989-yil Marilyn Manson & the Spooky Kids nomi bilan boshladi. Guruhning ilk tarkibini Marilyn Manson (vokal) Daisy Berkowitz (gitara), Olivia Newton Bundy (bas gitara), va Zsa Zsa Speck (klavishli asboblar) tashkil qilgan. Keyinchalik guruhga Pogo laqabi ostida ijod qilgan klaviyachi Madonna Wayne Gacy va bas gitarachi Gidget Gein qoʻshiladi. Bu tarkib bilan demo albom yozadilar. 1991-yilda Sara Lee Lucas qoʻshiladi. Guruhning asosiy maqsadi insonlarni hayron qoldirish edi. Konsertlarda qiziqarli kiyimlar kiyib, olovli tamoshalar namoyish qilar edilar. Guruh katta eʼtibor qozonadi. Nine Inch Nails guruhining asoschisi Trent Reznorni ham etiborini qozonadilar. Bunday keing Reznorning Nothing Records leybli bilan shartnoma tuzadilar.

Portrait of an American Family[tahrir]

Portrait of an American Family („Amerika oilasi tasviri“) albomini 1933-yilda yozib bitiradilar. Bu vaqtda Marilyn Manson bas gitarachi Gidget Geinning oʻrniga Twiggy Ramirezni oladi. Birinchi singl „Get Your Gunn“ („Qurolingni ol“) dan muxlislar mamnun boʻladilar. Guruh tanitim turnesiga chiqadi. Turnedan keyin Anton LaVey bilan uchrashgan Manson „muhtaram“ maʼnosini bildirgan va asosan rohiblarga beriladigan „Reverend“ unvonini oladi. Bir konsert paytida Sara Lee Lucasning barabanlarini yoqib yuborgan Manson uning oʻrniga guruhga Ginger Fishni oladi. 1995-yilda Smells Like Children nomli EPni chiqargan guruh, „Sweet Dreams“ („Shirin tushlar“) singllari bilan MTVda koʻp ekranga chiqadigan boʻldi va koʻpchilikni tashkil qilgan muxlislarga ega boʻldi.

Antichrist Superstar[tahrir]

Guruh, Mansonning aytishi boʻyicha, qiyomatni anglatuvchi Antichrist Superstar („Isoga qarshi super yulduz“) albomini yozishni boshlaydi. Lekin guruh aʼzolari orasida muammolar bor edi. Narkotik qabul qilishlari ham katta muammolarga sabab boʻlardi. Oʻsha paytlar Daisy Berkowitz guruhdan ketadi. Albomda gitarani asosan Twiggy Ramirez chaladi. Keyinchalik guruhga Zim Zum qoʻshiladi. 1996-yilda chiqarilgan albom va „The Beautiful People“ („Boyvachchalar“) singlining olib kelgan muvaffaqiyatlar bilan guruh katta turnega chiqadi. Guruhning mashhurligi ortishiga qaramasdan, qoʻshiqlarning soʻzlari va koʻrinishlari tufayli koʻp qarshiliklar koʻradilar.

Mechanical Animals[tahrir]

Mechanical Animals („Mexanik hayvonlar“) yangi albomiga tayyorgarliklar davom etarkan, Marilyn Manson filmlarda rol olishda davom etayotgan edi. Oʻz hayoti haqida „Long Hard Road Out Of Hell“ („Uzoq va qiyin doʻzaxdan chiqish yoʻli“) kitobini yozadi. Albom 1998-yilda chiqariladi. Albomdagi qoʻshiqlarni yozilishida Zim Zum qatnashsada, keyin guruhdan ketadi va uning oʻrniga John 5 keladi. 1999-yildagi turne paytlarida Columbine Litsey Qirg'ini yuz beradi. Marilyn Manson qotil oʻquvchilarga taʼsir koʻrsatgan model sifatida ayblandi. Bu sababdan turne oxirigacha davom etmadi va guruh uzoq vaqt sahnalardan uzoqroq turdi. Qirgʻin haqida guruhing keyingi albomida „The Nobodies“ („Hechkimlar“) qoʻshigʻi yoziladi.

Holy Wood[tahrir]

Uzoq vaqt jimjitlikda qolgan guruh 1999-yilda The Last Tour On Earth nomli konsert albomi chiqaradi. Marilyn Manson studiyaga qamalib yangi qoʻshiqlar ustida ish olib borayotgan edi. 2000-yilda Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death) (Muqaddas oʻrmon (Oʻlim Vodiysi soyasida)) chiqarildi. Manson bu albomda Columbine qirgʻinidan keyingi tuygʻularini bayon qiladi va Amerikaning madaniyatini tanqid qiladi. Albom tanqidchilar tarafida yoqtirilgan boʻlsada, uncha koʻp sotilmaydi.

The Golden Age Of Grotesque[tahrir]

Marilyn Manson Holy Wood albomi bilan miyasidagi ikkilanmani tugatdi. Yangi albomda 1930-yillarning taʼsirini koʻrsatish planlarida bor edi. Bu vaqtlarda bas gitarachi Twiggy Ramirez kelishmovchiliklar tufayli ketadi guruhdan va uning oʻrniga Tim Skold keladi. Tim Skold musiqiy janrlardan electronica janriga yaqinroq edi va u Marilyn Mansonning musiqiy tarziga biroz boʻlsa ham taʼsir koʻrsatadi. 2003-yilda chiqgan The Golden Age Of Grotesque (Groteskning oltin davri (grotesk: adabiyot va sanʼatda ortiq mubolagʻa bilan boʻrttirib tasvirlash uslubi va shunday uslubdagi asar)) albomi chartlarga kiradi. Turneda 1930-yillarga mos qiyofalar va tamoshalar bilan sahnaga chiqadilar. 2004-yilda guruh Lest We Forget nomli „best of“ (eng sara qoʻshiqlar toʻplami) chiqaradi. Best of albomidan keyin John 5 guruhdan ketadi.

Eat Me Drink Me[tahrir]

Marilyn Manson 2007-yilda

2007-yil 5-iyunda guruh yangi albomi Eat Me Drink Me (Ye meni, ich meni) ni chiqaradi. Manson ayoli Dita Von Teesedan ajrashadi. Shuning uchun albomida sevgi mavzusiga koʻp toʻxtaladi. Bu esa albomni boshqa albomlaridan ajratib turadi. Albomning boshqa farqli tarafi uni Marilyn Manson va Tim Skold hamkorligida yozilishi edi. Bu vaqtlarda Madonna Wayne Gacy guruhdan ketadi. Albomni yozish ishlari tugagandan keyin Chris Vrenna (klaviyalar) va Rob Holliday (bas gitara) guruhga olindilar. Guruh solisti Tim Skold esa gitaraga oʻtdi. Albom billboard roʻyxatlarida 8-oʻringa chiqdi.

The High End of Low[tahrir]

2009-yil 25-mayda guruhning The High End of Low (Pastning yuqori qismi) albomi chiqarildi. Bu albom Interscope Records leybli bilan chiqqan sonʼnggi albombdir. Albom Billboard 200da 4- oʻrinda debut qildi. Albomning rasmiy singllari „Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon“ („armageddon“, „goddamn“ va „motherfucker“ soʻzlarining birlashmasi) va „Running to the Edge of the World“ („Dunyoning chekkasiga yugura“) qoʻshiqlaridir.

Born Villain[tahrir]

2012-yil 1-mayda guruhning Born Villain (Yovuz boʻlib tugʻilgan) albomi chiqarildi. Guruh aʼzolari yangi albomni ogʻirroq deb baholashdi. „No reflection“ („Hech qanaqa aks“) va „Slo-Mo-Tion“ („Sekinlashtirib suratga olish“) qoʻshiqlari singl sifatida chiqarildi.

The Pale Emperor[tahrir]

2015-yil 15-yanvarda The Pale Emperor (Rangi oʻchgan imperator) albomi sotuvga chiqdi. „Third Day of a Seven Day Binge“ (Yetti kunlik mayxoʻrlikning uchinchi kuni), „Deep Six“ („Chuqur olti“) hamda „Cupid Carries a Gun“ („Qurol koʻtargan sevgi tangrisi“) qoʻshiqlari singl sifatida chiqarildi.

Guruh tarkibi[tahrir]

Guruh tarkibi xronologiyasi.

Guruh aʼzolarining ismlari[tahrir]

1996-yilgacha guruh aʼzolarining ismlari mashhur ayol seks simvollarning ismi va serial qotillarning familiyasini birlashtirib yasalgan. Bundan maqsad Amerika jamiyati boʻlinishi ayanchli ekanligini koʻrstaish edi. Quyida guruh aʼzolari (avvalgi va hozirgi) ismlarining kelib chiqishi berilgan:

Diskografiya[tahrir]

Albomlar[tahrir]

1994 — Portrait of an American Family
1995 — Smells Like Children
1996 — Antichrist Superstar
1997 — Remix & Repent
1998 — Mechanical Animals
1999 — The Last Tour on Earth
2000 — Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
2003 — The Golden Age of Grotesque
2004 — Lest We Forget
2007 — Eat Me, Drink Me
2009 — The High End of Low
2012 — Born Villain
2015 — The Pale Emperor

Singllar[tahrir]

Singl Yil Eng yuqori chart pozitsiyalari Sertifikatlar Albom
US
Alt.

US
Main.

AUS
AUT GER
IRL
NLD
SWE
SWI
UK
"Get Your Gunn" 1994 97 Portrait of an American Family
"Lunchbox" 1995 81
"Sweet Dreams (Are Made of This)" 26 31 28 135 Smells Like Children
"The Beautiful People" 1996 26 29 42 96 18 Antichrist Superstar
"Tourniquet" 1997 30 73 28
"Long Hard Road Out of Hell" Spawn soundtrack
"The Dope Show" 1998 15 12 20 63 53 12
  • IFPI SWE: Gold
Mechanical Animals
"I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me)" 1999 36 25 45 83
"Rock Is Dead" 30 28 23
"Disposable Teens" 2000 24 22 46 64 34 99 52 73 12 Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
"The Fight Song" 2001 59 67 47 24
"The Nobodies" 96 34
"Tainted Love" 2002 33 30 2 3 11 44 11 2 5
  • IFPI AUT: Gold
  • BPI: Silver
Not Another Teen Movie soundtrack
"mOBSCENE" 2003 26 18 31 15 20 27 84 18 6 13 The Golden Age of Grotesque
"This Is the New Shit" 31 24 25 50 59 44 29
"Personal Jesus" 2004 12 20 30 10 11 46 89 39 13 13 Lest We Forget
"The Nobodies 2005" 2005 56 65 42
"Heart-Shaped Glasses (When the Heart Guides the Hand)" 2007 24 31 41 49 46 18 19 Eat Me, Drink Me
"Putting Holes in Happiness" 83
"We're from America" 2009 The High End of Low
"Arma-goddamn-motherfuckin-geddon" 37 67 48 114
"No Reflection" 2012 26 Born Villain
"Slo-Mo-Tion"
"Deep Six" 2014 8 The Pale Emperor
"—" qoʻshiq chartga kirmadi yoki berilgan mamlakatda chiqarilmadi degani.

Promotion singllar[tahrir]

Yil Singl Albom
1995 "Dope Hat" Portrait of an American Family
1996 "Antichrist Superstar" Antichrist Superstar
1997 "Man That You Fear"
1999 "Coma White" Mechanical Animals
"Astonishing Panorama of the Endtimes" Celebrity Deathmatch soundtrack
2004 "(s)AINT" The Golden Age of Grotesque
2007 "You and Me and the Devil Makes 3" Eat Me, Drink Me
2014 "Third Day of a Seven Day Binge" The Pale Emperor
2015 "Cupid Carries a Gun" The Pale Emperor

Manbalar[tahrir]

Havolalar[tahrir]