Marilyn Manson (guruh)

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Marilyn Manson
Marilyn Manson (Florence).jpg
Kelib chiqishi Fort Lauderdale, Florida
Mamlakat AQSH bayrogʻi AQSH
Faoliyat 1989-bugun
Janr Industrial metal
Alternative metal
Heavy metal
Leybl Cooking Vinyl, Nothing Records, Interscope Records
Tarkib Marilyn Manson
Twiggy Ramirez
Fred Sablan
Jason Sutter
Sobiq aʼzolar Chris Vrenna
Ginger Fish
Andy Gerold
Wes Borland
Rob Holliday
Tim Skold
Madonna Wayne Gacy
John 5
Zim Zum
Daisy Berkowitz
Sara Lee Lucas
Gidget Gein
Olivia Newton Bundy
Zsa Zsa Speck
Veb-sahifa www.marilynmanson.com

Marilyn Manson (talaffuzi: Merilin Menson) — Amerikalik rock musiqa guruhi. Guruhga 1989-yil Marilyn Manson va Daisy Berkowitz (asl ismi Scott Putesky) Florida shtatining Fort Lauderdale shahrida asos solishgan. Guruhning ilk nomi Marilyn Manson & the Spooky Kids boʻlgan. 1990-yillarning boshlarida faqat Amerikalik muxlislari bor boʻlgan bu guruh keyinchalik butun dunyoga tanildi.

Guruhga asos solinganidan beri uning aʼzolari koʻp marta oʻzgardi. Guruhning hozirgi aʼzolari guruh nomi bilan bir xil ismli Manson, gitarachi Twiggy Ramirez (asl ismi Jeordie White; avval bas gitara chalgan), bas gitarachi Fred Sablan va konsertlarda birga yuruvchi barabanchi Jason Sutter. 1996-yilgacha guruh aʼzolarining ismlari mashhur ayol shaxvoniy simvollarning ismi va serial qotillarning familiyasini birlashtirib yasalgan.

Guruhning toʻrt albomi bir necha marta platinum, ikki albomi gold sertifikatlarini oldi.[1][2] VH1 musiqa telekanali Marilyn Manson guruhini oʻzining 100 Great Artists of Hard Rock roʻyxatida 78-eng yaxshi rock guruh deb topdi.[3] Shu kungacha Marilyn Mansonning 50 milliondan oshiq audioyozuvi sotilgan.[4][5][6][7] BBC muxbiri fikricha, Marilyn Manson aksariyat oʻzbek gotlari uchun sanamdir.[8]

Guruh tarixi[tahrir]

Tashkil topishi[tahrir]

Guruh ijod qilishni 1989-yil Marilyn Manson & the Spooky Kids nomi bilan boshladi. Guruhning ilk tarkibini Marilyn Manson (vokal) Daisy Berkowitz (gitara), Olivia Newton Bundy (bas gitara), va Zsa Zsa Speck (klavishli asboblar) tashkil qilgan. Keyinchalik guruhga Pogo laqabi ostida ijod qilgan klaviyachi Madonna Wayne Gacy va bas gitarachi Gidget Gein qoʻshiladi. Bu tarkib bilan demo albom yozadilar. 1991-yilda Sara Lee Lucas qoʻshiladi. Guruhning asosiy maqsadi insonlarni hayron qoldirish edi. Konsertlarda qiziqarli kiyimlar kiyib, olovli tamoshalar namoyish qilar edilar. Guruh katta eʼtibor qozonadi. Nine Inch Nails guruhining asoschisi Trent Reznorni ham etiborini qozonadilar. Bunday keing Reznorning Nothing Records leybli bilan shartnoma tuzadilar.

Portrait Of An American Family[tahrir]

Portrait Of An American Family („Amerika oilasi tasviri“) albomini 1933-yilda yozib bitiradilar. Bu vaqtda Marilyn Manson bas gitarachi Gidget Geinning oʻrniga Twiggy Ramirezni oladi. Birinchi singl „Get Your Gunn“ („Qurolingni ol“) dan muxlislar mamnun boʻladilar. Guruh tanitim turnesiga chiqadi. Turnedan keyin Anton LaVey bilan uchrashgan Manson „muhtaram“ maʼnosini bildirgan va asosan rohiblarga beriladigan „Reverend“ unvonini oladi. Bir konsert paytida Sara Lee Lucasning barabanlarini yoqib yuborgan Manson uning oʻrniga guruhga Ginger Fishni oladi. 1995-yilda Smells Like Children nomli EPni chiqargan guruh, „Sweet Dreams“ („Shirin tushlar“) singllari bilan MTVda koʻp ekranga chiqadigan boʻldi va koʻpchilikni tashkil qilgan muxlislarga ega boʻldi.

Antichrist Superstar[tahrir]

Guruh, Mansonning aytishi boʻyicha, qiyomatni anglatuvchi Antichrist Superstar („Isoga qarshi super yulduz“) albomini yozishni boshlaydi. Lekin guruh aʼzolari orasida muammolar bor edi. Narkotik qabul qilishlari ham katta muammolarga sabab boʻlardi. Oʻsha paytlar Daisy Berkowitz guruhdan ketadi. Albomda gitarani asosan Twiggy Ramirez chaladi. Keyinchalik guruhga Zim Zum qoʻshiladi. 1996-yilda chiqarilgan albom va „The Beautiful People“ („Boyvachchalar“) singlining olib kelgan muvaffaqiyatlar bilan guruh katta turnega chiqadi. Guruhning mashhurligi ortishiga qaramasdan, qoʻshiqlarning soʻzlari va koʻrinishlari tufayli koʻp qarshiliklar koʻradilar.

Mechanical Animals[tahrir]

Mechanical Animals („Mexanik hayvonlar“) yangi albomiga tayyorgarliklar davom etarkan, Marilyn Manson filmlarda rol olishda davom etayotgan edi. Oʻz hayoti haqida „Long Hard Road Out Of Hell“ („Uzoq va qiyin doʻzaxdan chiqish yoʻli“) kitobini yozadi. Albom 1998-yilda chiqariladi. Albomdagi qoʻshiqlarni yozilishida Zim Zum qatnashsada, keyin guruhdan ketadi va uning oʻrniga John 5 keladi. 1999-yildagi turne paytlarida Columbine Litsey Qirg'ini yuz beradi. Marilyn Manson qotil oʻquvchilarga taʼsir koʻrsatgan model sifatida ayblandi. Bu sababdan turne oxirigacha davom etmadi va guruh uzoq vaqt sahnalardan uzoqroq turdi. Qirgʻin haqida guruhing keyingi albomida „The Nobodies“ („Hechkimlar“) qoʻshigʻi yoziladi.

Holy Wood[tahrir]

Uzoq vaqt jimjitlikda qolgan guruh 1999-yilda The Last Tour On Earth nomli konsert albomi chiqaradi. Marilyn Manson studiyaga qamalib yangi qoʻshiqlar ustida ish olib borayotgan edi. 2000-yilda Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death) (Muqaddas oʻrmon (Oʻlim Vodiysi soyasida)) chiqarildi. Manson bu albomda Columbine qirgʻinidan keyingi tuygʻularini bayon qiladi va Amerikaning madaniyatini tanqid qiladi. Albom tanqidchilar tarafida yoqtirilgan boʻlsada, uncha koʻp sotilmaydi.

The Golden Age Of Grotesque[tahrir]

Marilyn Manson Holy Wood albomi bilan miyasidagi ikkilanmani tugatdi. Yangi albomda 1930-yillarning taʼsirini koʻrsatish planlarida bor edi. Bu vaqtlarda bas gitarachi Twiggy Ramirez kelishmovchiliklar tufayli ketadi guruhdan va uning oʻrniga Tim Skold keladi. Tim Skold musiqiy janrlardan electronica janriga yaqinroq edi va u Marilyn Mansonning musiqiy tarziga biroz boʻlsa ham taʼsir koʻrsatadi. 2003-yilda chiqgan The Golden Age Of Grotesque (Groteskning oltin davri (grotesk: adabiyot va sanʼatda ortiq mubolagʻa bilan boʻrttirib tasvirlash uslubi va shunday uslubdagi asar)) albomi chartlarga kiradi. Turneda 1930-yillarga mos qiyofalar va tamoshalar bilan sahnaga chiqadilar. 2004-yilda guruh Lest We Forget nomli „best of“ (eng sara qoʻshiqlar toʻplami) chiqaradi. Best of albomidan keyin John 5 guruhdan ketadi.

Eat Me Drink Me[tahrir]

Marilyn Manson 2007-yilda

2007-yil 5-iyunda guruh yangi albomi Eat Me Drink Me (Ye meni, ich meni) ni chiqaradi. Manson ayoli Dita Von Teesedan ajrashadi. Shuning uchun albomida sevgi mavzusiga koʻp toʻxtaladi. Bu esa albomni boshqa albomlaridan ajratib turadi. Albomning boshqa farqli tarafi uni Marilyn Manson va Tim Skold hamkorligida yozilishi edi. Bu vaqtlarda Madonna Wayne Gacy guruhdan ketadi. Albomni yozish ishlari tugagandan keyin Chris Vrenna (klaviyalar) va Rob Holliday (bas gitara) guruhga olindilar. Guruh solisti Tim Skold esa gitaraga oʻtdi. Albom billboard roʻyxatlarida 8-oʻringa chiqdi.

The High End of Low[tahrir]

2009-yil 25-mayda guruhning The High End of Low (Pastning yuqori qismi) albomi chiqarildi. Bu albom Interscope Records leybli bilan chiqqan sonʼnggi albombdir. Albom Billboard 200da 4- oʻrinda debut qildi. Albomning rasmiy singllari „Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon“ („armageddon“, „goddamn“ va „motherfucker“ soʻzlarining birlashmasi) va „Running to the Edge of the World“ („Dunyoning chekkasiga yugura“) singllaridir.

Born Villain[tahrir]

2012-yil 1-mayda guruhning Born Villain (Yovuz boʻlib tugʻilgan) albomi chiqarildi. Guruh aʼzolarining aytishiga qaraganda, yangi albom ogʻirroqdir. Albomning birinchi singli „No reflection“ („Hech qanaqa aks“) singlidir.

Guruh tarkibi[tahrir]

Guruh tarkibi xronologiyasi.

Guruh aʼzolarining ismlari[tahrir]

1996-yilgacha guruh aʼzolarining ismlari mashhur ayol seks simvollarning ismi va serial qotillarning familiyasini birlashtirib yasalgan. Bundan maqsad Amerika jamiyati boʻlinishi ayanchli ekanligini koʻrstaish edi. Quyida guruh aʼzolari (avvalgi va hozirgi) ismlarining kelib chiqishi berilgan:

Diskografiya[tahrir]

Albomlar[tahrir]

1994 — Portrait of an American Family
1995 — Smells Like Children
1996 — Antichrist Superstar
1997 — Remix & Repent
1998 — Mechanical Animals
1999 — The Last Tour on Earth
2000 — Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
2003 — The Golden Age of Grotesque
2004 — Lest We Forget
2007 — Eat Me, Drink Me
2009 — The High End of Low
2012 — Born Villain

Singllar[tahrir]

Yil Singl Eng yuqori chart pozitsiyalari Sertifikatlar Albom
US US
Alt.

US
Main.

US
Rock

AUS
AUT
GER
IRL
[9]
NLD
SWE
SWI
[10]
UK
1994 "Get Your Gunn" 97 Portrait of an American Family
1995 "Lunchbox" 81
"Sweet Dreams (Are Made of This)" 26 31 28 135 Smells Like Children
1996 "The Beautiful People" 26 29 42 96 18 Antichrist Superstar
1997 "Tourniquet" 30 73 28
"Long Hard Road Out of Hell" Spawn soundtrack
1998 "The Dope Show" 122 15 12 20 63 53 12 Mechanical Animals
1999 "I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me)" 36 25 45 83
"Rock Is Dead" 30 28 23
2000 "Disposable Teens" 24 22 46 64 34 99 52 73 12 Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
2001 "The Fight Song" 59 67 47 24
"The Nobodies" 96 34
2002 "Tainted Love" 33 30 2 3 11 44 11 2 5
  • AUT: Gold
Not Another Teen Movie soundtrack
2003 "mOBSCENE" 26 18 31 15 20 27 84 18 6 13 The Golden Age of Grotesque
"This Is the New Shit" 31 24 25 50 59 44 29
2004 "Personal Jesus" 124 12 20 30 10 11 46 89 39 13 13 Lest We Forget
2005 "The Nobodies 2005" 56 65 43
2007 "Heart-Shaped Glasses (When the Heart Guides the Hand)" 24 31 31 49 46 18 19 Eat Me, Drink Me
"Putting Holes in Happiness" 83
2009 "Arma-goddamn-motherfuckin-geddon" 37 67 48 114 The High End of Low
2012 "No Reflection" 26 50 Born Villain
"—" qoʻshiq chartga kirmadi degani.

Promotion singllar[tahrir]

Yil Singl Albom
1995 "Dope Hat" Portrait of an American Family
1996 "Antichrist Superstar" Antichrist Superstar
1997 "Man That You Fear"
1999 "Coma White" Mechanical Animals
"Astonishing Panorama of the Endtimes" Celebrity Deathmatch soundtrack
2004 "(s)AINT" The Golden Age of Grotesque
2007 "You and Me and the Devil Makes 3"[11] Eat Me, Drink Me
2009 "We're from America" The High End of Low

Manbalar[tahrir]

  1. Billboard 200: Week of June 23, 2007. Billboard (2007-06-23). 2010-08-30.
  2. Caulfield, Keith (2009-06-03). Eminem Stays Atop Billboard 200; Grizzly Bear, Manson Debut Top 10. Billboard. 2010-08-30.
  3. Rock on the Net: VH1: 100 Greatest Hard Rock Artists.
  4. Marilyn Manson signs with Cooking Vinyl Records. Blabbermouth.net (November 7, 2010). 2012-07-01.
  5. Marilyn Manson. Soundwave Festival. 2012-07-01.
  6. Marilyn Manson – Born Villain. Drowned in Sound. 2012-07-01.
  7. http://www.amazon.com/Marilyn-Manson/e/B000APEA60/ref=ac_dpt_sa_bio/188-1123348-7255950
  8. Diloram Ibrahimova (20-avgust 2012). "The last goths of Tashkent". http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-19009188. Qaraldi: 5-mart 2013. "Marilyn Manson is an icon for many Uzbek goths" 
  9. Discography Marilyn Manson. Hung Medien. 2011-02-23.
  10. Discographie Marilyn Manson (German). Hung Medien. 2008-08-14.
  11. FMQB Airplay Archive: Active & Mainstream Rock. Friday Morning Quarterback Album Report, Incorporated. 2011-01-12.

Havolalar[tahrir]