Amitabx Bachchan

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Amitabx Bachchan

Amitabx Bachchan 2013-yilda
Asl ismi hindi. अमिताभ बच्चन
Tavalludi sanasi 11-oktabr 1942 (1942-10-11) (75 yosh)
Tavallud joyi Ilohobod, Hindiston
Fuqaroligi Hindiston
Kasbi Aktyor, Produser, Teleboshlovchi
Mukofotlari Padma Shri, Padma Bxushan,Qadrlash Milliy "Fransiya" ordeni, Padma Vibxushan
IMDb ID 0000821
Sayt Rasmiy sayt

Amitabx Bachchan (1942.11.10, Illoh-obod) – hind aktyori. "Zanjir", "Devor", "Shakti", "Don", "Mister Natvarlal", "Inqilob", "Silsila", "Oʻlim xudosi" kabi bir qancha filmlarda suratga tushgan. Ayniqsa, "Shahanshoh" filmidagi Shahanshoh obrazi unga katta shuhrat keltirdi. U ziyolilar oilasida tugʻilgan, uning otasi, Xarivansh Ray Bachchan mashhur shoir boʻlgan. Amitabx Bachchanning bir ukasi bor. 1973-yilda Amitabx Bachchan aktrisa Jaya Baxaduri bilan turmush qurdi, ularning hozirda ikki farzandi bor bir oʻgʻil Abxishek Bachchan bir qiz Shveta Bachchan. U katta filmdagi ilk debyut rolini 1969-yil "Yetti hindistonlik" filmida ijro etgan va bu roli uchun milliy mukofot bilan taqdirlangan. Undan soʻng Anand filmida bosh rol ijro etdi, bu roli unga Filmfare Award kino festivalida yana bir mukofot olib keldi.

Siyosiy karerasi[tahrir]

1984-yilda, mashhurlik to'lqinida, Amitabh Bachchan o'z ona shaharida parlament uchun ishlaydigan bo'ldi, va katta ustunlik bilan saylovda g'olib chiqdi. Biroq, 1987-yildan so'ng siyosat iste'foga chiqdi va kinoga qaytdi.

Televideniyedagi karerasi[tahrir]

2000 – yildan 2005-yilgacha Amitabh Bachchan televizion o'yin "Kim millioner boʻlishni istaydi ?" Hind versiyasini olib bordi va 2007 yilda Shahrukh Khanga oʻz oʻrnini boʻshatdi. 2010 yildan boshlab, yana TV Taqdimotchi kafedrasini olib bordi.

Filmografiyasi[tahrir]

  • Buyuk getsbi (2013)
  • Matonat (2013)
  • Otdel (2012)
  • Band qilish (2011)
  • Keksa Bbuda (2011)
  • Telekanallar urushi (2010)
  • Uch qarta (2010)
  • Dada (2009)
  • Aladin (2009)
  • Sen buyuksan (2008)
  • Ota izidan (2008)
  • Ruh (2008)
  • Yaar Meri Zindagi (2008)
  • Jodxa va Akbar (2008)
  • Shuhratparaslik qurboni (2007)
  • Qasos va qonun (2007)
  • Qani raqsga tush (2007)
  • Siz bilan (2007)
  • Iokondvaldagi otishma)(2007)
  • Muhabbat retsepi: Shakarsiz (2007)
  • Eklaviya (2007)
  • Dada (2006)
  • Ganga (2006)
  • Hech qachon alvido demang (2006)
  • Qo'rqmas (2006)
  • Oila (2006)
  • Soqchi (2005)
  • Qalb (2005)
  • Adolat (2005)
  • Ota izidan (2005)
  • Sevgi farishtasi (2005)
  • Banti va Babli (2005)
  • Kim o'zar (2005)
  • So'ngi umid (2005)
  • Qushlar (2005)
  • Vafo (2004)
  • Vir va Zara (2004)
  • Uzoq kutilgan (2004)
  • Sevib qolding-mi? (2004)
  • Devor (2004)
  • Maqsad (2004)
  • Ustoz (2004)
  • Insaaf: The Justice (2004)
  • Tumor (2004)
  • Eng yuqori (2004)
  • Ishonch (2004)
  • Sarguzasht (2003)
  • Sevgi va xiyonat (2003)
  • Mening hayotim (2003)
  • Shovqin (2003)
  • Ishonch (2001)
  • Begona (2002)
  • Olov va yomg'ir (2002)
  • Bizni sezishmaydi (2002)
  • Xavfli o'yin (2002)
  • Gohi shodlik gohi gʻam (2001)
  • Takror (2001)
  • Sevgi zanjiri (2001)
  • Sevishganlar (2000)
  • Kohram (1999)
  • Qoʻporuvchi (1999)
  • Quyoshli sulola (1999)
  • Qizil shox (1999)
  • Sheriklar (1998)
  • Janob mayor (1998)
  • Oʻlim farishtasi (1997)
  • Orzular biz bilan (1996)
  • Akka (1994)
  • Insoniyat (1994)
  • Xudo guvoh (1992)
  • Diktator hokimyati (1992)
  • Yolg'izlik (1991)
  • Inderjit (1991)
  • Qora shaxzoda (1991)
  • Doʻstlar (1991)
  • Haqiqiy Arjun (1990)
  • Alangali yoʻl (1990)
  • Men ozodman (1989)
  • Sexirgar (1989)
  • Toʻfon (1989)
  • Boʻlim (1989)
  • Ganga, Jamna, Sarasvati (1988)
  • Soorma Bhopali (1988)
  • Qirol (1988)
  • Intiqom va jinoyat (1986)
  • Raja (1985)
  • Aybsiz aybdorlar (1985)
  • Aroqxo'r (1984)
  • Kanoon Kya Karega (1984)
  • Beshavqat (1984)
  • Ko'rinmas qonun (1983)
  • Yashasin erkinlik (1983)
  • Hammol (1983)
  • Ajabo (1983)
  • Jazo (1983)
  • Sadoqatli xizmatkor (1982)
  • Uch aka-ukalar (1982)
  • Shakti (1982)
  • Vatanparvar (1982)
  • Beqiyos (1982)
  • Kuchli yettilik (1982)
  • Kaliy (1981)
  • Ishq (1981)
  • Yetim (1981)
  • Taqdir (1981)
  • Yomg'rli tun (1981)
  • Qalin doʻstlik (1981)
  • Ram va Balram (1980)
  • Goʻzal hayot (1980)
  • Ishonchli doʻstlar (1980)
  • Ikkita ikki – besh (1980)
  • Jasur (1979)
  • Oila baxti (1979)
  • Qora tosh (1979)
  • Kechir (1979)
  • Qasos (1979)
  • Katta oʻyin (1979)
  • Bezbet (1978)
  • Taqdir hukmi (1978)
  • Uch ayrilgan nayza (1978)
  • Boshliq (1978)
  • Vaʼdaboz (1978)
  • Qasam (1978)
  • Amar, Akbar, Antoni (1977)
  • Tarbiya (1977)
  • Orzular ohangi (1977)
  • Charandas (1977)
  • Doʻstlik (1977)
  • Imon va e'tiqod (1977)
  • Adliya (1976)
  • Ikki notanish (1976)
  • Olifta (1976)
  • Sevgi – bu hayot (1976)
  • Vtixarya (1975)
  • Devor (1975)
  • Mili (1975)
  • Shirin (1975)
  • Qasos va qonun (1975)
  • Vijdon (1975)
  • Non (1974)
  • Hindlar oilasi (1969)

Havolalar[tahrir]

Adabiyotlar[tahrir]

  • OʻzME. Birinchi jild. Toshkent, 2000-yil
  • Kino Ensiklopediyasi.