Amitabx Bachchan

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Amitabx Bachchan
hindi. अमिताभ बच्चन
Foto
Amitabx Bachchan 2013-yilda
Tavalludi sanasi: 11-oktabr, 1942 (1942-10-11)(75 yosh)
Tavalludi joyi: Ilohobod, Hindiston
Fuqaroligi: Hindiston
Kasbi: Aktyor, Produser, Teleboshlovchi
Faoliyat yillari: 1969 — hozirgi kun
Mukofotlari: Padma Shri, Padma Bxushan,Qadrlash Milliy "Fransiya" ordeni, Padma Vibxushan.
IMDb: ID 0000821
Rasmiy sayt

Amitabx Bachchan (1942.11.10, Illoh-obod) — hind aktyori. "Zanjir", "Devor", "Shakti", "Don", "Mister Natvarlal", "Inqilob", "Silsila", "Oʻlim xudosi" kabi bir qancha filmlarda suratga tushgan. Ayniqsa, "Shahanshoh" filmidagi Shahanshoh obrazi unga katta shuhrat keltirdi. U ziyolilar oilasida tugʻilgan, uning otasi , Xarivansh Ray Bachchan mashhur shoir boʻlgan. Amitabx Bachchanning bir ukasi bor. 1973-yilda Amitabx Bachchan aktrisa Jaya Baxaduri bilan turmush qurdi, ularning hozirda ikki farzandi bor bir oʻgʻil Abxishek Bachchan bir qiz Shveta Bachchan. U katta filmdagi ilk debyut rolini 1969-yil "Yetti hindistonlik" filmida ijro etgan va bu roli uchun milliy mukofot bilan taqdirlangan. Undan soʻng Anand filmida bosh rol ijro etdi, bu roli unga Filmfare Award kino festivalida yana bir mukofot olib keldi.

Siyosiy karerasi[tahrir]

1984-yilda, mashhurlik to'lqinida, Amitabh Bachchan o'z ona shaharida parlament uchun ishlaydigan bo'ldi, va katta ustunlik bilan saylovda g'olib chiqdi. Biroq, 1987-yildan so'ng siyosat iste'foga chiqdi va kinoga qaytdi.

Televideniyedagi karerasi[tahrir]

2000 - yildan 2005-yilgacha Amitabh Bachchan televizion o'yin "Kim millioner boʻlishni istaydi ?" Hind versiyasini olib bordi va 2007 yilda Shahrukh Khanga oʻz oʻrnini boʻshatdi. 2010 yildan boshlab, yana TV Taqdimotchi kafedrasini olib bordi.

Filmografiyasi[tahrir]

  • Buyuk getsbi (2013)
  • Matonat (2013)
  • Otdel (2012)
  • Band qilish (2011)
  • Keksa Bbuda (2011)
  • Telekanallar urushi (2010)
  • Uch qarta (2010)
  • Dada (2009)
  • Aladin (2009)
  • Sen buyuksan (2008)
  • Ota izidan (2008)
  • Ruh (2008)
  • Yaar Meri Zindagi (2008)
  • Jodxa va Akbar (2008)
  • Shuhratparaslik qurboni (2007)
  • Qasos va qonun (2007)
  • Qani raqsga tush (2007)
  • Siz bilan (2007)
  • Iokondvaldagi otishma)(2007)
  • Muhabbat retsepi: Shakarsiz (2007)
  • Eklaviya (2007)
  • Dada (2006)
  • Ganga (2006)
  • Hech qachon alvido demang (2006)
  • Qo'rqmas (2006)
  • Oila (2006)
  • Soqchi (2005)
  • Qalb (2005)
  • Adolat (2005)
  • Ota izidan (2005)
  • Sevgi farishtasi (2005)
  • Banti va Babli (2005)
  • Kim o'zar (2005)
  • So'ngi umid (2005)
  • Qushlar (2005)
  • Vafo (2004)
  • Vir va Zara (2004)
  • Uzoq kutilgan (2004)
  • Sevib qolding-mi? (2004)
  • Devor (2004)
  • Maqsad (2004)
  • Ustoz (2004)
  • Insaaf: The Justice (2004)
  • Tumor (2004)
  • Eng yuqori (2004)
  • Ishonch (2004)
  • Sarguzasht (2003)
  • Sevgi va xiyonat (2003)
  • Mening hayotim (2003)
  • Shovqin (2003)
  • Ishonch (2001)
  • Begona (2002)
  • Olov va yomg'ir (2002)
  • Bizni sezishmaydi (2002)
  • Xavfli o'yin (2002)
  • Gohi shodlik gohi gʻam (2001)
  • Takror (2001)
  • Sevgi zanjiri (2001)
  • Sevishganlar (2000)
  • Kohram (1999)
  • Qo`poruvchi (1999)
  • Quyoshli sulola (1999)
  • Qizil shox (1999)
  • Sheriklar (1998)
  • Janob mayor (1998)
  • O`lim farishtasi (1997)
  • Orzular biz bilan (1996)
  • Akka (1994)
  • Insoniyat (1994)
  • Xudo guvoh (1992)
  • Diktator hokimyati (1992)
  • Yolg'izlik (1991)
  • Inderjit (1991)
  • Qora shaxzoda (1991)
  • Do`stlar (1991)
  • Haqiqiy Arjun (1990)
  • Alangali yo`l (1990)
  • Men ozodman (1989)
  • Sexirgar (1989)
  • To`fon (1989)
  • Bo`lim (1989)
  • Ganga, Jamna, Sarasvati (1988)
  • Soorma Bhopali (1988)
  • Qirol (1988)
  • Intiqom va jinoyat (1986)
  • Raja (1985)
  • Aybsiz aybdorlar (1985)
  • Aroqxo'r (1984)
  • Kanoon Kya Karega (1984)
  • Beshavqat (1984)
  • Ko'rinmas qonun (1983)
  • Yashasin erkinlik (1983)
  • Hammol (1983)
  • Ajabo (1983)
  • Jazo (1983)
  • Sadoqatli xizmatkor (1982)
  • Uch aka-ukalar (1982)
  • Shakti (1982)
  • Vatanparvar (1982)
  • Beqiyos (1982)
  • Kuchli yettilik (1982)
  • Kaliy (1981)
  • Ishq (1981)
  • Yetim (1981)
  • Taqdir (1981)
  • Yomg'rli tun (1981)
  • Qalin do`stlik (1981)
  • Ram va Balram (1980)
  • Go`zal hayot (1980)
  • Ishonchli do`stlar (1980)
  • Ikkita ikki - besh (1980)
  • Jasur (1979)
  • Oila baxti (1979)
  • Qora tosh (1979)
  • Kechir (1979)
  • Qasos (1979)
  • Katta o`yin (1979)
  • Bezbet (1978)
  • Taqdir hukmi (1978)
  • Uch ayrilgan nayza (1978)
  • Boshliq (1978)
  • Vaʼdaboz (1978)
  • Qasam (1978)
  • Amar, Akbar, Antoni (1977)
  • Tarbiya (1977)
  • Orzular ohangi (1977)
  • Charandas (1977)
  • Do`stlik (1977)
  • Imon va e'tiqod (1977)
  • Adliya (1976)
  • Ikki notanish (1976)
  • Olifta (1976)
  • Sevgi - bu hayot (1976)
  • Vtixarya (1975)
  • Devor (1975)
  • Mili (1975)
  • Shirin (1975)
  • Qasos va qonun (1975)
  • Vijdon (1975)
  • Non (1974)
  • Hindlar oilasi (1969)

Havolalar[tahrir]

Adabiyotlar[tahrir]

  • OʻzME. Birinchi jild. Toshkent, 2000-yil
  • Kino Ensiklopediyasi.