Kontent qismiga oʻtish

Daryl Hannah

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Daryl Hannah

Hannah 2019-yilda
Tavalludi 3-dekabr 1960-yil (1960-12-03) (63 yosh)
Chikago, Illinois, U.S.
Fuqaroligi AQSh
Kasbi
  • Aktrisa
  • aktivist
Faoliyat yillari 1978-yildan hozirgacha
Turmush oʻrtogʻi
Neil Young (turm. 2018)
Onasi Susan Metzger

Daryl Hannah (1960-yil 3-dekabrda tavvalud topgan)[1] — amerikalik aktrisa. U oʻzining kinodagi debyutini Brian De Palmaning The Fury (1978) gʻayritabiiy dahshatli filmidagi rolidan boshlagan. U yillar davomida turli filmlarda, jumladan Ridley ScottningBlade Runner“ (1982) ilmiy-fantastik trilleridagi Pris Stratton rolida va Randal Kleiserning Summer Lovers (1982) romantik komediyasida Cathy Featherstone rolida, Ron Howard filmidagi suv parisi Madison, Splash (1984) fantastik-romantik komediyasi, Roxanne romantik komediyasida Roxanne Kowalski (1987), Oliver Stonening Wall-street dramasida Darien Taylor (1987) va Steel Magnolias komediya-dramasida Anelle Dupuy Desoto (1989) rollarida suratga tushgan. 2005-yilda Hannah Quentin Tarantinoning Kill Bill: Vol. 2. jang sanʼati filmidagi bir koʻzli qotil Elle Driver roli uchun Saturn mukofotini qoʻlga kiritdi. 2015-yilda u Netflix Sense 8 serialida Anjelica Turing rolida namoyon boʻldi.

Hayotining boshlangʻich davri

[tahrir | manbasini tahrirlash]

Hannah Chikagoda, Illinois shtatida, prodyuser va sobiq maktab oʻqituvchisi Susan Jeanne Metzger va suv tashuvchi qayiq ishlab chiqariladigan kompaniya egasi Donald Christian Hannah oilasida tavallud topgan[2][3]. Uning ota-onasi ajrashishadi va onasi keyinchalik, kinematograf Haskell Wexlerning ukasi biznesmen Jerrold Wexlerga turmushga chiqadi. Hannah aka-uka Don, Page Hannah va uning singlisi Tanya Wexler bilan Illinois shtatining Long Grove shahrida bolaligini oʻtkazgan[4]. U Rim-katolik dinida tarbiya topgan[5].

Hannah yoshligida, uyqusizlik tufayli filmlarga qiziqa boshladi. U yoshligidan juda uyatchan boʻlganini aytadi[6]. Keyinchalik unga autizm tashxisi qoʻyilgan va doktorlar uni kasalxonaga yotqizishni va dori-darmonlarni doimiy qabul qilib borishini tavsiya qilishdi[7][8][9]. Buning oʻrniga, uning onasi atrof-muhit oʻzgarishi qiziga koʻproq yordam beradi degan umidda hannah bilan vaqtincha Yamaykaga koʻchib oʻtishga qaror qildi[5]. Hannah Los-Anjelesdagi Janubiy Kaliforniya universitetiga oʻqishga kirishdan avval Chikagodagi ilgʻor Frensis U. Parker maktabida tahsil oldi va u yerda balet va aktyorlik mahoratidan taʼlim oldi[10][11].

Kino va televideniye

[tahrir | manbasini tahrirlash]

Hannah filmdagi debyutini 1978-yilda 17 yoshida Brian De Palmaning The Fury qoʻrqinchli filmidagi roli bilan boshlagan[4]. U Rachel Ward bilan birga 1983-yilda The Final Terror dahshatli filmida rol ijro etgan[12]. Film 1981-yilda suratga olingan, ammo 1983-yilda ommaga namoyish etilgan[13].

Hannah Grumpy Old Men komediyalarida Jack Lemmonning qizi rolini ijro etgan. Oʻsha yili u HBO Attack Of The Fifty-Foot Women komediya remeykida Nancy Archer rolida namoyon boʻlgan. 1995-yilda Hannah Empire jurnali tomonidan „Kino tarixidagi 100 ta eng seksual yulduz“ roʻyxatida 96-oʻrinni egalladi[14]. Oʻsha yili u The Tie That Binds filmida qotil sotsiopat Leann Netherwood sifatida paydo boʻldi. 1998-yilda u Rear Window televizion filmida Christopher Reeve bosh rolini ijro etdi. Oʻsha yili u videofilmdagi Addams Family Reunion filmida Morticia Addams rolini oʻynadi.

Daryl Hannah 2006-yil

Hannah rejissyor Quentin Tarantino tomonidan suratga olingan Kill Bill (2003) filmida bir koʻzli qotil Elle Driver rolini ijro etdi. Uning ushbu filmdagi ijrosi va Speedway Junky (1999), Dancing at the Blue Iguana (2000), A Walk to Remember (2002), Northfork (2003), Casa de los Babys (2003) va Silver City (2004) filmlaridagi chiqishlari, baʼzi tanqidchilar tomonidan uning film olamiga qaytishi sifatida tasvirlangan. Kill Bill filmidan soʻng, u bir nechta telefilmlar va mini-seriallarda, jumladan Syfy original filmi Shark Swarm, Hallmark Channel uchun Final Days of Planet Earth va Spike uchun Kung Fu Killerda paydo boʻldi. Shuningdek, u 2009-yilda Shennonʼs Rainbow va The Cycle filmlarida ham namoyon boʻlgan[15].

2020-yilda Hannah Dave Franco bilan Roku kanali uchun suratga olingan komediya seriali The Now da suratga tushdi[16].

2023-yilda Neil Young va Crazy Horsening „A Band A Brotherhood A Barn“ filmida eng yaxshi musiqiy film uchun Grammy mukofotiga nomzod boʻlgan[17].

Hannah shuningdek, 2000-yilda Londonning West End shahrida Mariyln Monroning The Seven Year Itch filmida bosh rolini ijro etgan mohir teatr aktrisasi hisoblanadi. Spektakl haqidagi fikrlar Hannahning ijrosini yuqori baholadi. Bu spektakl Hannahga „oʻz isteʼdodini komediyachi sifatida koʻrsatish“ uchun „mukammal vosita“ ekanligini koʻrsatdi[18].

Boshqa ishlari

[tahrir | manbasini tahrirlash]

2002-yilda Hannah Robbie Williamsning „Feel“ musiqasi uchun videoklipida, Williamsning sevgilisini aks ettirgan[19].

Hannah va aktrisa Hilary Shepard Turner ikkita stol oʻyinini yaratdilar, Love It yoki Hate It[20], 2005-yilda esa Ellen DeGeneres shousida ikkinchisini koʻrib chiqishdi[21].

Hannah 2008-yilda Denverda boʻlib oʻtgan Demokratik Milliy qurultoyda Link TV tomonidan intervyu oldi.

Shaxsiy hayoti

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Hannah Jackson Browne bilan Akademiya mukofotlari marosimida, 1988-yil

Hannah Jon F. Kennedy[22] va qoʻshiqchi Jackson Browne bilan uzoq muddatli shaxsiy munosabatda boʻlgan edi[23]. U Browne bilan 1983-yilda uchrasha boshlagan va 1992-yilda Browne unga nisbatan jismoniy zoʻravonlik qilgani haqidagi asossiz mish-mishlar tufayli ajralishgan[24]. Keyinchalik Browne Fox Television bilan mana shu tuhmat boʻyicha bahsda gʻalaba qozondi[25][26]. Hannah qoʻshiqchi Neil Young bilan 2014-yilda munosabatlarni boshlagan va ular 2018-yilda turmush qurishgan[27][28][29].

Filmografiyasi

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Yili Sarlavha Rollari Izohlar
1978 The Fury Pam
1981 Hard Country Loretta
1982 Blade Runner Pris Stratton
Summer Lovers Cathy Featherstone
1983 The Final Terror Windy Morgan
1984 Reckless Tracey Prescott
Splash Madison Eng yaxshi aktrisa uchun Saturn mukofoti
The Pope of Greenwich Village Diane
1986 The Clan of the Cave Bear Ayla
Legal Eagles Chelsea Deardon Ijrochi rassom
1987 Roxanne Roxanne Kowalski
Wall Street Darien Taylor Yordamchi aktrisa uchun Golden Raspberry mukofoti
1988 High Spirits Mary Plunkett Brogan Yordamchi aktrisa uchun Golden Raspberry mukofoti uchun nomzod
1989 Crimes and Misdemeanors Lisa Crosley Kreditsiz
Steel Magnolias Annelle Dupuy Desoto
1990 Crazy People Kathy Burgess
1991 At Play in the Fields of the Lord Andy Huben
1992 Memoirs of an Invisible Man Alice Monroe
1993 Grumpy Old Men Melanie Gustafson
1994 The Little Rascals Miss June Crabtree
1995 The Tie That Binds Leann Netherwood
Grumpier Old Men Melanie Gustafson
1996 Two Much Liz Kerner Yordamchi aktrisa uchun Golden Raspberry mukofoti uchun nomzod
The Last Days of Frankie the Fly Margaret
1998 The Gingerbread Man Lois Harlan
The Real Blonde Kelly
Addams Family Reunion Morticia Addams
Hi-Life Maggie
1999 My Favorite Martian Lizzie
Speedway Junky Veronica
Diplomatic Siege Erica Long
2000 Cord Anne White
Wildflowers Sabine
2001 Jackpot Bobbi
Dancing at the Blue Iguana Angel
Cowboy Up Celia Jones aka Ring of Fire
2002 A Walk to Remember Cynthia Carter
Searching for Debra Winger Herself
Hard Cash Virginia
2003 Northfork Flower Hercules
The Job CJ March
Casa de los babys Skipper
The Big Empty Stella
Kill Bill: Volume 1 Elle Driver
2004 Kill Bill: Volume 2 Eng yaxshi aktyorlar uchun Italian onlayn film mukofoti

Eng yaxshi jang haqida film uchun MTV kino mukofoti

Eng yaxshi aktrisa uchun Saturn mukofoti
Silver City Maddy Pilager
Whore Adriana
Careful What You Wish For Store Patron Qisqa metrajli film
2006 Love Is the Drug Sandra Brand
Keeping Up with the Steins Sacred Feather / Sandy
Olé Maggie Granger
2007 The Poet Marlene Konig
Cosmic Radio Herself Cameo
2008 Vice Salt
The Garden Herself
Dark Honeymoon Jan
2009 The Cycle Carrie aka The Devil’s Ground
Shannonʼs Rainbow Dr. Rita Baker
2010 A Closed Book Jane Ryder Eng yaxshi aktrisa uchun Bahamas kino mukofoti[30]
2011 Every Generation Needs a Revolution Herself Qisqa metrajli film
A Fonder Heart Margaret Boone
Lovemakers Mimi
2012 Eldorado The Stranger
2013 Garbage Herself
The Hot Flashes Ginger Peabody
2014 2047: Sights of Death Major Anderson
Father Rupert Mayer Joanna Sebastian
2015 I Am Michael Deborah
Skin Traffik Zhanna
Awaken Mao
Sicilian Vampire Carmelina Trafficante
2017 The American Connection Flora 2007-yilda suratga olingan
The Slider Carol
2018 Papa Sarah Freidman
2019 The Sound of a Wild Snail Eating Narrator Qisqa metrajli film
Undateable John Rose
2023 Buckle Up Angel

Televizion filmlari

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Yil Sarlavha Rollari Izohlar
1982 Paper Dolls Taryn Blake Televizion film
1993 Attack of the 50 Ft. Woman Nancy Archer Televizion film
1997 The Last Don Athena Aquitane 2-epizod
1997 Gun Jill Johnson Epizod: „All the Presidentʼs Women“
1997 Muppets Tonight Herself 1-epizod
1998 Rear Window Claudia Henderson Televizion film
1998 Rescuers: Stories of Courage: Two Families Maria Althoff Televizion film
2000 First Target Alex McGregor Televizion film
2001 Jack and the Beanstalk: The Real Story Thespee Televizion film
2002 Frasier Caller #2 (voice) Epizod: „Frasier Has Spokane“
2006 Final Days of Planet Earth Liz Quinlan Televizion film
2007 All the Good Ones Are Married Alex Televizion film
2008 Storm Seekers Leah Kaplan Televizion film
2008 Kung Fu Killer Jane Televizion film
2008 Shark Swarm Brooke Wilder Televizion film
2013 Social Nightmare Susan Hardy Televizion film
2013 Zombie Night Birdy Televizion film
2013—2014 Hawaii Five-0 Cherie Tranton 2-epizod
2015—2018 Sense8 Angelica Turing 17-epizod
2021 The Now Maxine Poole 11-epizod
Yil Sarlavha Izohlar
1993-yil Oxirgi kechki ovqat Yozuvchi va hammuallif
2001-yil Strip Eslatmalar Hujjatli film
2018-yil Paradoks Ssenariy muallifi[31]
Yil Sarlavha Rollari Izohlar
2000 The Seven Year Itch Qiz Marilyn Monroe tomonidan tanitilgan.

Hannahga sahna qoʻrquvini yengishga yordam berdi[32].
  • Eng yaxshi aktrisa — Saturn mukofoti Splash, 1984[33]
  • Eng yaxshi yordamchi aktrisa — Saturn mukofoti Kill Bill: 2-jild, 2004
  • Yilning Influencer mukofoti — Milliy Biodizel kengashi, 2004 yil
  • Ongoing Commitment mukofoti — Atrof-muhitni muhofaza qilish boʻyicha ommaviy axborot vositalari mukofoti, 2004[34]
  • Eng yaxshi jang — MTV kino mukofoti Kill Bill: 2-jild, 2005[35]
  • Atrof-muhit faolligi — Suv sifati mukofotlari, 2006 [36]
  • Atrof-muhitni muhofaza qilish — Artivist mukofotlari, 2006[37]
  • Maxsus oltin kamera 300 — Manaki Brothers Film Festivali, 2010-yil
  • Grammy — „A Band a Brotherhood a Barn“ uchun eng yaxshi musiqiy film, 2023 (nomzod)[38]
  1. „Daryl Hannah“. British Film Institute. 2016-yil 10-martda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2022-yil 28-yanvar.
  2. Lambert, Bruce. „Jerrold Wexler, 68; Chicago Developer Who Built Empire“. The New York Times (1992-yil 12-noyabr). 2013-yil 30-yanvarda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2011-yil 8-fevral.
  3. Page, Eleanor. „Athletic Club Trend: Exercise“. Chicago Daily Tribune (1958-yil 31-yanvar). 2012-yil 24-iyulda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2011-yil 8-fevral.
  4. 4,0 4,1 Hal Erickson. „Daryl Hannah“. The New York Times (2016). 2016-yil 11-martda asl nusxadan arxivlangan.
  5. 5,0 5,1 „Daryl Hannah“. Celebrity Ghost Stories. Season 2. Episode 10. October 30, 2010. „I was brought up Catholic...“
  6. Flintoff, John-Paul. „Hollywood's full-on green guerrilla“. The Times (2007-yil 2-dekabr). Qaraldi: 2011-yil 22-iyun.
  7. „Daryl Hannah Biography“. Biography.com. 2014-yil 16-mayda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2014-yil 28-may.
  8. Willingham, Emily. „'Wall Street' Actress Daryl Hannah Is An Autistic Woman“. Forbes. 2017-yil 17-oktyabrda asl nusxadan arxivlangan.
  9. Cooper. „Daryl Hannah: I've battled autism since childhood“. Today (2013-yil 27-sentyabr). 2016-yil 25-dekabrda asl nusxadan arxivlangan.
  10. „Illinois Hall of Fame: Daryl Hannah“. Illinois Review (2006-yil 21-sentyabr). 2020-yil 21-sentyabrda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2022-yil 13-may.
  11. „Homebase Hiccups! Daryl Hannah Not Made For Neil Young's Quiet Hometown — 'A Permanent Move There Would Be Tough,' Spills Source“. OK Magazine (2021-yil 27-iyun).
  12. Reed. „13 Oregon-Made Halloween Flicks to Add to Your Queues This October“. Portland Monthly (2021-yil 13-oktyabr).
  13. „10 Classic '80s Horror Movies To Watch If You Loved American Horror Story: 1984“. ScreenRant (2019-yil 27-noyabr).
  14. „Daryl Hannah“. AskMen. 2017-yil 25-avgustda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2015-yil 30-aprel.
  15. „The Daryl Hannah Picture Pages“. www.superiorpics.com. 2013-yil 3-fevralda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2017-yil 15-iyun.
  16. Ray-Ramos. „Quibi Comedy 'The Now' Sets O'Shea Jackson, Daryl Hannah, And Jimmy Tatro In Lead Roles; Alyssa Milano, Rob Yang And Lex Scott Davis To Recur“. Deadline Hollywood (2019-yil 11-noyabr). Qaraldi: 2020-yil 7-iyul.
  17. „Grammys 2023: Kendrick Lamar & Taylor Swift Are Vying for Best Music Video. Both Would Achieve Major Firsts if They Won“. Billboard.
  18. "Loveridge. „The Seven Year Itch“. CurtainUp.com. 2010-yil 21-noyabrda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2010-yil 28-noyabr.
  19. „Robbie Williams real-life angels – we reveal the stories behind his female video co-stars“. Daily Mirror (2009-yil 13-sentyabr). 2014-yil 23-mayda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2014-yil 19-fevral.
  20. „SimplyFun Board Games, Family Games, Party Games - Simple to Learn, Fun to Play“. 2006-yil 28-oktyabrda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2006-yil 5-oktyabr.
  21. „Courteney Cox, Daryl Hannah, Martina McBride“. The Ellen DeGeneres Show. Season 3. Episode 66. December 5, 2005.
  22. Gleick, Elizabeth (August 16, 1993). "Two of a Kind". People 40 (7). Archived from the original on February 26, 2014. https://web.archive.org/web/20140226101303/http://www.people.com/people/archive/article/0,,20106063,00.html. Qaraldi: February 19, 2014. Daryl Hannah]]
  23. Pearce, Garth. „Daryl Hannah: 'I hated being young'“. The Daily Telegraph (2007-yil 31-dekabr). 2014-yil 26-martda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2014-yil 19-fevral.
  24. „Browne Getting On With Life After Daryl“. Los Angeles Times (1993-yil 27-noyabr).
  25. „Browne Prevails In Defamation Disputes“. Billboard.com (2003-yil 17-iyul).
  26. Susman. „Jackson Browne wins apology from JFK Jr. filmmakers“. EW.com (2003-yil 18-iyul).
  27. Kielty. „Neil Young, Daryl Hannah Don't Care What People Think of Them“. Ultimate Classic Rock (2018-yil 17-mart).
  28. „Neil Young and Daryl Hannah reportedly marry in California“. the Guardian (2018-yil 29-avgust).
  29. „Neil Young Confirms Marriage to Daryl Hannah“. Pitchfork (2018-yil 31-oktyabr).
  30. Indiewire Staff. „Bahamas Fim Fest To Toast Alan Arkin – IndieWire“. www.indiewire.com (2010-yil 29-noyabr). 2015-yil 9-iyulda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2017-yil 15-iyun.
  31. „SXSW Film Festival Announces 2018 Features and Opening Night Film A Quiet Place“. SXSW.com (2018-yil 31-yanvar). 2018-yil 1-fevralda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2018-yil 7-fevral.
  32. Gibbons, Fiachra. „Latest itch“. The Guardian (2000-yil 18-avgust). 2016-yil 27-sentyabrda asl nusxadan arxivlangan.
  33. Scott, Vernon. „Spielberg's 'Gremlins' big winner at the 12th annual Saturn Awards“. Reading Eagle (1985-yil 10-iyun), s. 17. Qaraldi: 2024-yil 26-fevral.
  34. „EMA Honors - Past Honorees“. Environmental Media Association (2024-yil 26-fevral). Qaraldi: 2024-yil 26-fevral.
  35. Shearer. „2005 MTV Movie Awards - 2005“. Getty Images (2005-yil 4-iyun). Qaraldi: 2024-yil 26-fevral.
  36. „2006 Environmental Advocacy Award“. State of California: Los Angeles Regional Water Quality Control Boards. Qaraldi: 2024-yil 26-fevral.
  37. „Honoring art and activism“. The Malibu Times (2006-yil 1-noyabr). Qaraldi: 2024-yil 26-fevral.
  38. „Daryl Hannah“. Grammy Awards (2024-yil 26-fevral). Qaraldi: 2024-yil 26-fevral.