Kontent qismiga oʻtish

Lisa Bonet

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Lisa Bonet
Tavalludi
Lisa Michelle Bonet

16-noyabr 1967-yil (1967-11-16) (56 yosh)
Fuqaroligi AQSh
Kasbi Aktrisa
Faoliyat yillari 1983–hozirga qadar
Turmush oʻrtogʻi
Lenny Kravitz
(turm. 1987; ajr. 1993)

Jason Momoa
(turm. 2017; ajr. 2022)
Bolalari 3, Zoë Kravitz bilan birga
Otasi Allen Bonet
Onasi Arlene Litman

Lisa Michelle Bonet (1967-yil 16-noyabrda tugʻilgan) — amerikalik aktrisa. U professional darajada Lisa Bonet[1][2](/bˈn/) nomi bilan tanilgan. 1980-yillarning oxiri va 1990-yillardan boshlab mashhur[3][4][5] uning mukofotlari qatoriga toʻrtta Yosh rassom mukofoti, Primetime Emmy mukofoti va Saturn mukofotiga nomzodlar kiradi.

Bonet „The Cosby Show“ (1984—1992)[6] Denise Huxtable roli bilan mashhur boʻlib, rol uchun koʻpchilikning olqishiga sazovor boʻlgan va bir qancha mukofotlarga sazovor boʻlgan. U, shuningdek, „ Anxel yuragi“ (1987) psixologik qoʻrqinchli filmida paydo boʻldi, bu unga „Eng yaxshi ikkinchi plandagi aktrisa“ nominatsiyasida Saturn mukofotiga nomzod boʻldi.

Bonet Davlat dushmani (1998), komediya-drama filmida " Yuqori sodiqlik " (2000), " Biker Boys " (2003) va „ Paloma yoʻli „ (2013) triller filmlarida rol oʻynagan. U vaqti-vaqti bilan televizor aktyorligida ishlagan, “Marsdagi hayot“ filmida Maya Daniels (2008—2009) va Rey Donovandagi Marisol (2016) kabi rollarda paydo boʻlgan.

1987-yildan 1993-yilgacha Bonet qoʻshiqchi, qoʻshiq muallifi Lenni Kravitsga turmushga chiqdi. Ularni orasida kelajakda aktrisa boʻlgan Zoe ismli farzandi bor edi. 2017-yilda u aktyor Jeyson Momoaga turmushga chiqdi, uning ikki farzandi bor.

Lisa Michelle Bonet 1967-yil 16-noyabrda Kaliforniyaning San-Fransisko shahrida[7][8] Arlene Joyce Litman oilasida tugʻilgan. Asli yahudiy maktab oʻqituvchisi va texaslik afro-amerikalik opera qoʻshiqchisi Allen Bonet[1][2][9][10][11]. Uning beshta oʻgay opa-singillari, jumladan qoʻshiqchi Kadja Bonet va otasining Debora cherkoviga nikohidan ikkita oʻgay ukasi bor. Bonet Kaliforniyaning Van Nuys shahridagi Birmingem oʻrta maktabini tamomlagan va keyinchalik Shimoliy Hollywooddagi Selüloid aktyorlar studiyasida aktyorlik mahoratini oʻrgangan[12][13].

Goʻzallik tanlovlarida va bolaligida teleseriallarda mehmon joylarida paydo boʻlganidan soʻng, Bonet Bill Kosbi va Filisiya Rashad oʻynagan ota-onalarning ikkinchi eng katta farzandi boʻlgan Kosbi shousida Denise Huxtable rolini egalladi[14]. 1987-yilda u Denisning kollejdagi hayotiga bagʻishlangan "Different World „ spin-off seriyasida suratga tushish uchun “The Cosby Show" ni qisqa vaqtga tark etdi. Oʻsha-yili, oʻsha paytda 19 yoshli Bonet, Mikki Rurk bilan „ Angel Heart „ filmida 17 yoshli Epiphany Proudfoot rolini oʻynadi[15]. Filmda u Rurk bilan baham koʻrgan aniq sahnaning bir necha soniyalari (u 18 yoshida suratga olingan) R reytingini taʼminlash uchun tahrirlangan[16]. Anxel yuragi uchun Bonet eng yaxshi yordamchi ayol roli uchun Saturn mukofotiga nomzod boʻldi. Undan soʻng Interview jurnalida ustki kiyim yoyilgan[17].

1986-yilda Bonet komediya serialidagi eng yaxshi ikkinchi darajali aktrisa uchun Primetime Emmy mukofotiga nomzod boʻldi[18]. “Different World“ koʻrsatuvi paytida homiladorligini eʼlon qilgandan soʻng, Bonet serialni tark etdi[19]. Keyingi-yili u Kosbi shousiga qaytdi, lekin 1991-yil aprel oyida „ijodiy tafovutlar“ tufayli ishdan boʻshatildi. Kosbi shousidan soʻng, Bonet toʻgʻridan-toʻgʻri video relizlar va televidenie uchun tayyorlangan filmlarda paydo boʻldi. 1992-yil sentyabrida Bonet “ Ovoz berishda nima uchun bezovta boʻladi? ” koʻrsatuviga mezbonlik qildi., yosh saylovchilarning tashvishlari va loqaydligiga alohida eʼtibor qaratilgan saylov. U 1998-yilda Davlat dushmani filmida va 2000-yilda " Yuqori sodiqlik " filmida ikkinchi darajali rollarni ijro etgan. 2003-yilda u " Biker Boyz „ filmida Queenie rolini oʻynadi, bu esa uni “Turli dunyo " filmidagi hamkasbi Kadim Hardison bilan birlashtirdi[20].

Bonet 2005-yilda „ Whitepaddy „ filmida birga rol oʻynagan. 2014-yilgi “ Paloma yoʻli ” filmiga qadar u boshqa film roliga ega boʻlmagan boʻlsa-da, u 2008-yilda Britaniyaning “Marsdagi hayot” teleserialining Amerika moslashuvida boshlangan teleseriallar va komediyalarning epizodlarida bir qancha rollarni ijro etgan[21][22]. U 2014—2015-yillardagi “Qizil yoʻl“ serialida oʻzining sherigi va boʻlajak turmush oʻrtogʻi Jeyson Momoa rolini oʻynagan.

Shaxsiy hayoti

[tahrir | manbasini tahrirlash]

1987-yil 16-noyabrda, 20 yoshga toʻlgan Bonet Las-Vegasda amerikalik rok-qoʻshiqchi Lenni Kravits bilan qochib ketdi. Bonet ularning munosabatlarini esladi: “Bir-birimiz haqida birinchi marta bilib olganimizda, bizning kelib chiqishimiz juda oʻxshash edi. Men oʻzimni shunday his qildim: „Mana, bu qandayligini biladigan odam bor.“ Oʻylaymanki, men unga his-tuygʻularim bilan bir oz koʻproq ishondim va uni odatdagidan koʻra koʻproq ichkariga kiritdim[23][24]". Bonet 1988-yil 1-dekabrda ularning qizi Zoe Isabella Kravitsni dunyoga keltirdi[25]. U va Kravits 1993-yilda ajrashishdi.

2005-yilda Bonet aktyor Jeyson Momoa bilan munosabatlarni boshladi. Ular 2017-yil oktyabr oyida turmush qurishdi Bonet va Momoaning ikki farzandi bor: 2007-yil iyul oyida tugʻilgan qizi[26] va 2008-yil dekabr oyida tugʻilgan oʻgʻli. 2022-yil yanvar oyida Momoa va Bonet ajralishlarini eʼlon qilishdi[27].

Filmografiyasi

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Yillar Sarlavha Rol
1987-yil Farishtaning yuragi Epiphany Proudfoot
1993-yil Bank qaroqchisi Priskilla
1994-yil Yakuniy kombinatsiya Ketrin Briggs
1998-yil Davlat dushmani Reychel Banks
2000-yil Yuqori sodiqlik Mari De Salle
2003-yil Bayker Boyz Queenie
2005-yil Whitepaddy May Evans
2013-yil Palomaga yoʻl Magdalena
Yil Sarlavha Rol Izohlar
1983-yil Boshqa joyda Sent Karla Epizod: " Tuzmoq "
1984—1991-yil Kosbi shousi Denise Huxtable 119 qism
1985-yil Darkside dan ertaklar Justine Epizod: " Shaytoniy pianino "
ABC maktabdan keyingi maxsus Kerri 1 qism
1987—1989-yil Boshqa Dunyo Denise Huxtable 23 qism
1990-yil Yer kuni uchun maxsus Denise Huxtable
1992-yil Ovoz berishda nima uchun bezovtalanish kerak? Oʻzi Bonet mezbon sifatida maxsus saylovlar
1994-yil Yangi Eden Lily Televizion film
2002-yil Jannat stanogi Heather Lelache Televizion film
2008—2009-yil Marsdagi hayot Mayya Daniels 5 qism
2013—2014-yil Mastlik tarixi Meri Ellen Pleasant va Rosa Parks 2 epizod
2014—2015-yil Qizil yoʻl Sky Van Der Veen 7 qism
2014-yil Yangi Qiz Brenda Braun Epizod: „Oʻqituvchilar“
2016-yil Qizlar Tandis Monkrif Epizodlar: „Uyga bogʻlangan“, „Muhabbat hikoyalari“
Rey Donovan Marisol Takroriy - 4-fasl

Musiqa videolar

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Yil Qoʻshiq Rassom Rol
1990-yil „Hech qachon yomgʻir yogʻmaydi (Janubiy Kaliforniyada)“ Toni! Toni! Toné! Direktor
1991-yil " Mening ayolim bilan turing " Lenni Kravits Direktor
1999-yil „Vahiy quyoshi“ Cree yozi Direktor
2019-yil „Freedom (TROY NōKA Remix)“ Doroti, Anxel Haze Direktor

Mukofotlar va nominatsiyalar

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Yil Mukofot Turkum Ish Natija
1985-yil Yosh rassom mukofotlari Televizion komediya serialidagi eng yaxshi yosh ikkinchi plandagi aktrisa Kosbi shousi Nominatsiya
1986-yil Yosh rassom mukofotlari Teleserialda bosh rolni ijro etgan eng yaxshi yosh aktrisa Kosbi shousi Nominatsiya
1988-yil Yosh rassom mukofotlari Teleserialda bosh rolni ijro etgan eng yaxshi yosh aktrisa Kosbi shousi Nominatsiya
Kinofilmdagi eng yaxshi yosh super yulduz Farishtaning yuragi Gʻolib
1988-yil Saturn mukofotlari Eng yaxshi ikkinchi plandagi aktrisa Farishtaning yuragi Nominatsiya
1986-yil Primetime Emmy mukofotlari Komediya serialidagi ikkinchi plandagi eng yaxshi aktrisa Kosbi shousi Nominatsiya
1989-yil Yosh rassom mukofotlari Televizion komediya, drama yoki maxsus serialdagi eng yaxshi yosh aktyor/aktrisa ansambli Kosbi shousi (shared with cast) Nominatsiya
2001-yil Black Reel mukofotlari Teatr - eng yaxshi ikkinchi plandagi aktrisa Yuqori sodiqlik Nominatsiya
2006-yil TV Land mukofotlari Sevimli qoʻshiqchi birodarlar Kosbi shousi (shared with cast) Nominatsiya
  1. 1,0 1,1 McCann, Bob. Encyclopedia of African American Actresses in Film and Television. Jefferson, N.C.: McFarland and Company, 2007 — 49 bet. ISBN 978-0-7864-3790-0. 18-sentabr 2017-yilda qaraldi. 
  2. 2,0 2,1 „Lisa Bonet | Biography and Filmography | 1967“. Hollywood.com, LLC. (8-fevral 2015-yil). Qaraldi: 12-avgust 2017-yil.
  3. Santner. „Why We're Still Obsessed With This '90s Style Icon“ (inglizcha). www.refinery29.com. Qaraldi: 2-fevral 2022-yil.
  4. „Binge-Watching 'A Different World': 17 Things You Totally Forgot About This Guilt-Free 'Cosby Show' Spin-Off | Entertainment Tonight“ (inglizcha). www.etonline.com. Qaraldi: 2-fevral 2022-yil.
  5. „Lisa Bonet: The Cosby Show Kid Who Got Away“ (en-us). Jezebel (8-yanvar 2015-yil). Qaraldi: 2-fevral 2022-yil.
  6. „Bonet's in 'A Different World'“. Houston Chronicle. Qaraldi: 2-oktabr 2010-yil.
  7. „Lisa Bonet, Actress, and Model born“ (inglizcha). African American Registry. Qaraldi: 17-mart 2022-yil.
  8. „Lisa Bonet News“ (inglizcha). Us Weekly. Qaraldi: 17-mart 2022-yil.
  9. „Lisa Bonet on family, husband Jason Momoa & working with Bill Cosby“. Porter Edit / NET-A-PORTER.COM (9-mart 2018-yil). Qaraldi: 21-may 2018-yil. „Bonet was born in the heart of the hippie movement, in November 1967 in San Francisco, to a white Jewish schoolteacher mother and a black opera-singing father.“.
  10. D'Souza. „Zoe Kravitz Reveals How She Learned To Love Her Mixed Background“. HuffPost Canada (16-may 2017-yil). Qaraldi: 8-may 2018-yil.
  11. Barnes, Henry. „Zoë Kravitz: 'Why do stories happen to white people and everyone else is a punchline?'“. The Guardian (20-avgust 2015-yil). Qaraldi: 12-avgust 2017-yil.
  12. „Lisa Bonet Biography“. Yahoo! Movies. 2009-yil 13-yanvarda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 16-yanvar 2016-yil.
  13. Valle. „Bonet's 'Angel' Heartache“. Los Angeles Times (26-fevral 1987-yil). Qaraldi: 20-iyun 2020-yil.
  14. „Lisa Bonet“. Biography In Context (8-iyun 2009-yil). Qaraldi: 27-mart 2019-yil.
  15. coopa.net. „Angel Heart - Alan Parker - Director, Writer, Producer - Official Website“. alanparker.com.
  16. „Appeals Board Upholds 'Angel Heart' X Rating“. The New York Times (21-fevral 1987-yil). Qaraldi: 20-iyun 2020-yil.
  17. Norment. „Lisa Bonet: The Growing Pains of a Rising Star“. Ebony. Ebony Media Corporation (1987-yil dekabr). Qaraldi: 30-sentabr 2014-yil.
  18. Ramisetti. „Emmys 2014: From Anna Nicole Smith's breasts to Lassie, the 10 oddest nominations of all time“. nydailynews.com. Qaraldi: 2-fevral 2022-yil.
  19. Hunt. A Different World. museum.tv. 2006-yil 10-fevralda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 17-oktabr 2008-yil.
  20. Westbrook, Caroline. „Lisa Bonet“. SomethingJewish (14-sentabr 2003-yil). 1-may 2019-yilda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 13-dekabr 2006-yil.
  21. „Exclusive: Lisa Bonet Sentenced to 'Life on Mars'. {{cite magazine}}: Cite magazine requires |magazine= (yordam)
  22. „'Life on Mars' Star Lisa Bonet Pregnant“. Chicago Tribune. Qaraldi: 23-iyun 2017-yil.
  23. Cooper, Carol. Let Love Rule. Essence. Essence Ventures (1990-yil fevral), s. 104.
  24. Bloom. „Interfaith Celebrities: Young, Gifted, Black and Jewish“. InterfaithFamily (12-yanvar 2009-yil). Qaraldi: 21-may 2018-yil.
  25. "Zoe Kravitz. Alternate Name: Zoe Isabella Kravitz" at All Movie Guide via The New York Times
  26. „Update: A daughter for Lisa Bonet and Jason Momoa“. People (20-avgust 2007-yil).
  27. France, Lisa Respers. „Jason Momoa and Lisa Bonet announce split“. CNN (12-yanvar 2022-yil). Qaraldi: 15-yanvar 2022-yil.