Kontent qismiga oʻtish

Elissa Landi

Vikipediya, ochiq ensiklopediya
Elissa Landi
Tavalludi
Elizabeth Marie Christine Kühnelt

6-dekabr 1904-yil
Venice, Italiya
Vafoti 21-oktyabr 1948-yil(1948-10-21)
(43 yoshda)
Kingston, New York, A. Q. Sh.
Fuqaroligi AQSh, Avstriya-Vengriya imperiyasi va Avstriya
Kasbi Aktrisa
Faoliyat yillari 1926—1943
Turmush oʻrtogʻi John Cecil Lawrence (m. 1928; ajr. 1936)
Curtiss Thomas (turm.. 1943)
Bolalari 1

Elissa Landi (Elizabet Mari Kristin Kühnelt, talaffuzi: „Elizabet Mari Kristin Kühnelt“, 1904-yil 6-dekabr – 1948-yil 21-oktabr) — 1920-1930-yillarda Gollivud filmlarida ijrochi sifatida mashhur boʻlgan, Venetsiyada tugʻilgan avstriyalik aktrisa[1]. U oʻzining daʼvo qilingan aristokratikligi bilan mashhur edi.

Landi Elizabeth Mary Christin Kühnelt[2] Italiyaning Venetsiya shahrida avstriyalik harbiy ofitser Richard Kühnelt va uning rafiqasi Carolin oilasida tug‘ilgan. U ota-onasi ajrashgunga qadar Quyi Avstriyaning Vena yaqinidagi Kleinxart qishlogʻida oʻsgan. Keyinchalik Angliyada tahsil oldi. 1928-yildan 1936-yilgacha John Cecil Lourensga, 1943-yildan 1948-yilgacha Curtis Kinney Thomasga (1905-2002) turmushga chiqdi.

Landining birinchi orzusi muallif boʻlish edi. U oʻzining birinchi romanini yigirma yoshida yozgan. Shundan soʻng aktyorlik faoliyatidagi ovozsiz filmlar paytida yozishni boshlagan[3]. U Dandy Dick (1923) filmida sahnada debyut qildi[2]. Erta yoshida Oksford Repertuar kompaniyasiga qoʻshilgan va koʻplab muvaffaqiyatli Britaniya va Amerika sahna asarlarida ishtirok etgan. 1926-yilda u Dorothy Brandonning West Enddagi Blind Alley filmida rol oʻynadi.

1920-yillarda u Britaniya, fransuz va nemis filmlarida suratga tushdi va Amerika Qoʻshma Shtatlariga sayohat qilishdan oldin Brodveyda „A Farewall to Arms“ (1930) filmida rol oʻynadi[3]. Uning boshqa Brodvey ijodlari orasida „Empress of Destiny“ (1938), „Apology“ (1943) va „Dark Hammock (1944) filmlari bor[4].

Landi 1931-yilda Fox Film Corporation (keyinroq 20th Century Fox) tomonidan shartnoma imzolagan. U Body and Soul (1931) kabi romantik dramalarda David Manners, Charles Farrell, Warner Baxter va Ronald Colmanni rol ijro etgan asosiy yetakchi erkaklar bilan filmlarda muvaffaqiyatli suratga tushdi.

1931-yilda u „Fox“ filmida yosh Laurence Olivier, Lionel Barrymore va Boris Karloff bilan birga „The Yellow Ticket“ filmida rol oʻynadi.

Filmografiyasi

[tahrir | manbasini tahrirlash]
Yil Film Rol Rejissyor
1926 London Herbert Wilcox
1928 Bolibar Walter Summers
1928 Underground Anthony Asquith
1928 Sin
1929 The Inseparables John Stafford
1930 The Parisian
1930 Knowing Men Elinor Glyn
1930 The Price of Things
1930 Children of Chance Alexander Esway
1931 Body and Soul Alfred Santell
1931 Always Goodbye William Cameron Menzies
1931 Wicked Allan Dwan
1931 The Yellow Ticket Raoul Walsh
1932 Devil’s Lottery Sam Taylor
1932 The Woman in Room 13 Henry King
1932 A Passport to Hell Frank Lloyd
1932 The Sign of the Cross Cecil B. DeMille
1933 The Warrior’s Husband Walter Lang
1933 I Loved You Wednesday William Cameron Menzies
1933 The Masquerader Richard Wallace
1933 By Candlelight James Whale
1934 Man of Two Worlds J. Walter Ruben
1934 The Great Flirtation Ralph Murphy
1934 Sisters Under the Skin David Burton
1934 The Count of Monte Cristo Rowland V. Lee
1935 Königsmark Maurice Tourneur
1935 Enter Madame Elliott Nugent
1935 Without Regret Harold Young
1936 The Amateur Gentleman Thornton Freeland
1936 Mad Holiday George B. Seitz
1936 After the Thin Man W. S. Van Dyke
1937 The Thirteenth Chair George B. Seitz
1943 Corregidor William Nigh
  1. Obituary Variety, October 27, 1948, page 55.
  2. 2,0 2,1 Monush, Barry. Screen World Presents the Encyclopedia of Hollywood Film Actors: From the silent era to 1965 (en). Hal Leonard Corporation, 2003 — 408 bet. ISBN 978-1-55783-551-2. 2020-yil 21-yanvarda qaraldi. 
  3. 3,0 3,1 O'Brien, Scott. Elissa Landi Cinema's Empress of Emotion. Orlando, FL: BearManor Media, 2020 — ix-x bet. ISBN 978-1-62933-631-2. 
  4. „Elissa Landi“. Internet Broadway Database. The Broadway League. 2020-yil 21-yanvarda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2020-yil 21-yanvar.